Egy balerina, aki holtan született. Nemcsak az életéért, hanem minden mozdulatáért is meg kellett küzdenie. Hangya Ritát a balett gyógyította meg kiskorában, ma az Opera egyik hősnője. A következő évadban pedig A víg özvegy Hannáját alakítja.

Fotó: Tünde Dóra/ Forrás: Ballerina Project Hungary

 

Mi történik, ha két egykori szerelmes sok év  múltán összetalálkozik egymással? Örömteli vagy fájdalmas ez a pillanat? A víg özvegy főhősnőjével, Hannával éppen ez történik. Útjába akad Danilovics Danilo, a fiatalkori szerelem. Hanna már más ember: gyanakvó és szikes. Danilo is változott: cinikus és nemtörődöm. Lelőjük a poént? Hiába szeretik egymást, a falak, amiket évekkel korábban felhúztak, nem tudnak leomlani. Pedig szenvedélyben, vágyban és érzésben nincs hiány. Lehár népszerű darabjának balett verzióját már 2014-ben láthatta a magyar közönség, és szerencsére a következő évadban újra színpadon lesz.

A történet Párizsban játszódik, a zeneszerző magyar, a koreográfus angol – a történetet pedig az első világháború előtti gondtalan békeidő hangulata keretezi. Az igazi Európa ez, határok, korlátok nélkül. 

Lehár világhírű operettjének zenéjét John Lanchbery és Alan Abbott dolgozta át, Ronald Hynd koreográfiát álmodott hozzá. A darabot először 1975-ben, az Australian Ballet adta elő, Melbourne-ben, de játszotta már azóta a Kanadai Nemzeti Balett, a Dán Királyi Balett, az American Ballet Theatre és a bécsi Staatsoper társulata is.

Vígbalett

Nem egyszerű bárminek is nevezni ezt a műfajt: klasszikus, de azért annál több benne a humor, a szabadság. Leginkább vígbalettnek aposztrofálják.

 A Staatsoperben magam is táncoltam a darabban, s a bécsi közönség végigénekelte az előadást. Mi ugyanúgy értjük a legjobb nagyoperetteket: ezt a lelkesedést itthon is érdemes kihozni a tánc és a dallamok rajongóiból –

ezt Solymosi Tamás balettigazgató nyilatkozta még 2014-ben a darabról. 

Fotó: Darab Dénes

Hangya Rita pedig igazi szenvedélyes, mély érzésű és sokat tapasztalt nőt alakít, egy érett, a világot és a szerelmet ismerő asszonyt.

(Hanna) Egy csábító nő, aki hárítja az udvarlókat –

de Danilo minden akadályt megpróbál legyőzni. Hangya Rita párja a darabban Oláh Zoltán.

Az Opera Café legfrissebb adásában a balerinával és Hannával találkozhatunk. És Hangya Rita története valóban elmesélésre termett.

A balerina "halva született", oxigénhiánnyal. Az orvosok azt mondták neki, hogy muszáj mozognia az egészségéért. Édesanyja ekkor ritmikus sportgimnasztikára vitte, de az RSG (most már RG) mellett kötelező volt balettórákra is járna. És mint kiderült, ez volt az igazi szerelem, első látásra. 

Mai napig érzem magamon, hogy gyakran elféradok ... Vannak szavak, amiket nem tudok úgy kiejteni, vannak ennek jelei, de ezzel együtt kell élnem – 

meséli az interjúban. De mindez korántsem látszik munkabírásán: heti 40 órát tölt a balett teremben és emellett még sportol is. Ha nem az Operaházban dolgozik, a Margitszigeten fut.