Milyen missziót választana magának Misty Copeland, ha szuperképességek birtokában lenne? A fekete balerina Pittsburgh-ben árulta el, hogy miért és mi ellen lenne kedve küzdeni a szuperereje lenne.

Henry Leutwyler Photography

 

Bár rengeteget dolgozik és számára a balett a legfontosabb - nem is vállal el semmilyen televíziós vagy filmes nagyprodukciót táncművészként -, Misty Copeland talál arra is időt és energiát, hogy beszélgessen azokkal, akiket érdekel a története.

13 éves, rettegő kamasz volt, mikor megjelent harisnyába bújtatott lábbal egy rövidnadrágban és pólóban az első balettóráján, San Pedro kosárlabdapályáján. Kicsit több mint két évtizeddel később pedig már ő a American Ballet Theater vezető táncosnője. Az első afro-amerikai balerina, aki az elit New York-i együttesben ilyen magasra tudott jutni.

Henry Leutwyler Photography

Írt erről könyvet is, vacsorázott Obamával még elnöksége idején, és ahol teheti, küzd azért, hogy minél több fekete balettművész kapjon lehetőséget tehetsége kibontakoztatására. Ezúttal a Hill House Association által rendezett esten beszélt arról, mi számára a legfontosabb. A jegyek gyorsabban keltek el mint egy U2 kocertre, a helyi beszámolók szerint a csilláron is rajongók lógtak. Talán még sosem volt ennyire népszerű egy balerina sem

Henry Leutwyler Photography

"Csak a személyes jelenléte is arra ösztönöz, hogy többet tegyek, jobban táncoljak" - mesélte az egyik fiatal táncosnő Misty estje után. A szülők pedig viszik a kisebbeket is, hogy megmutassák nekik, kitartó munkával bárhova el lehet jutni. Misty története és magávalragadó személyisége összeköti a generációkat - éppúgy szeretik a kisgyerekek, mint a szüleik, nagyszüleik.

Forrás: Misty Copeland Facebook oldala

Bár sok színesbőrű balerina lehetett volna példaképe, a szíve Mariah Carey-hez húzott. "Szerintem azért, mert ő egyszerre volt fehér és afro-amerikai, és ezzel együtt nagyon sikeres. Olyasvalaki lett számomra, akit közel tudtam érezni magamhoz." Amikor már komolyabban táncolt, Paloma Herrera, az ABT táncosa, egy argentín balerina és Raven Wilkinson, a fekete balerina váltak számára fontossá.

"Az ő történetüket hallva döbbentem rá, miért olyan fontos, hogy tanítsam az embereket és újra és újra megosszam a fekete táncosok történetét, hogy ledöntsem a balettet körülvevő falakat."

Forrás: Misty Copeland Facebook oldala

Misty szerint a története nemcsak a bátorságról, a tehetségről, a kitartásról szól, hanem arról, hogy akkor tudjuk a legtöbbet kihozni magunkból, ha először elfogadjuk az adottságainkat, a testünket.

És mit tenne szuperhősként? Amit most. Harcolna és győzelmet aratna a rasszizmus felett.

Forrás: Misty Copeland Facebook oldala