Azt mondták neki, soha nem lehet ilyen testtel balerina. Aztán megmutatta a világnak, hogy nincs lehetetlen. Ma az American Balett Theater ünnepelt sztárja, egy asztalnál ült Obamával, és még arra is képes volt, hogy Edgar Degas ikonikus balerináit új életre keltse. Misty Copeland megint olyat tett, amit más előtte még nem mert.

Forrás: MyModernMetFotó: Ken Browar & Deborah Ory

 

A lenyűgöző Misty Copeland eddig is azért dolgozott  - saját elképesztő karrierjén túl -, hogy képesek legyünk másképp tekinteni a klasszikus tánc világára. Most a Harper Bazaarral együttműködve újrateremtette Edgar Degas ikonikus műalkotásainak - melyekről már volt szó korábban - néhány darabját.

Fotó: Ken Browar & Deborah Ory

Már Degas is új nézőpontot adott korának: tovább ment a tökéletesség ünneplésénél, megmutatta az erőt, a munkát, az ügyességet, a backstage-et. A valóságot. Megtalálta azt a fókuszt, az a kis hiányzó rést, amelyen keresztül a külső szemlélő számára is megjelenik a tudás, a befektetett energia, amit korábban a színpadi jelenlét könnyedsége teljesen elfedett. 

Fotó: Ken Browar & Deborah Ory

Misty Copeland is ezt teszi: bátran megy szembe a megszokásokkal, bátran mutatja meg a valóságot. Azt is, hogy a valóságra milyen nagy befolyással vagyunk mi, a valóság alakítói.

Fotó: Ken Browar & Deborah Ory

Megpróbáltuk megteremteni azt, amit Degas alkotott, de őszintén szólva nagyon nehéz volt. Az apró részletek megidézése fantasztikus feladat, de az is a feladat része, hogy megteremtsd a folyamatos mozgást. Ugyanez a szép és a bonyolult a táncban is. Mindig arra törekszel, hogy tökéletes legyél, a pillanat is tökéletes legyen, ugyanakkor meg kell teremtened és tartanod azt az illúziót a nézőben, hogy ez a tökéletesség soha nem fejeződik be, a mozdulat soha nem ér véget.

- mondta a világhírű táncosnő a Baazarnak adott interjújában. 

Fotó: Ken Browar & Deborah Ory

A fotózás egy nagyívű Degas-kiállítás előfutára is volt, amit a Museum of Modern Art rendez New Yorkban, Edgar Degas: A Strange New Beauty címmel.

Fotó: Ken Browar & Deborah Ory