Szerelem, árulás, életveszély, hajótörés - egy balett, ami vers formában született, meghódította a 19.század Párizsának szívét, most pedig a Magyar Állami Operaház színpadán is debütál. Igaz, egy sokkal fiatalabb, 1997-es változat. Melyik lehet ez a darab? Az Opera végre felfedte a jövő évad titkát.

A kalóz, fotós: Emmer László

 

Itt és most, a backstage-ben

A takarásban, a smink mögött, a kosztum alatt, a próbák során - kik ők, akiket esténként olyan tökéletesnek látunk a színpadon? Kik azok, akik tökéletessé teszik őket? Mi történik a backstage-ben, kulisszák mögött a táncművészekkel, a koreográfusokkal, hogyan születik meg egy darab? Az Opera következő évada ezekre a kérdésekre válaszol majd. 

Itt egy jó kis werkfilm, ha gyorsan szeretnél minél többet tudni az új évadról!

Grandiózus, grandiózus, grandiózus

A könnyű összefoglalás így hangozna az évadról, termelési kisregény stílusban: az Opera 133. évada a 200 éves magyar operakultúra előtt tisztelegve a Magyar Évad nevet viseli. 431 opera- és balettszínpadi előadás, 37 hangverseny és gálaest, 2.000 egyéb program és minden eddiginél nagyobb tematikus fesztivál, a MagyarFeszt várja a közönséget. Az elnevezés további jeles apropója még a 2016-os Bartók-év, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója, illetve Arany János születésének bicentenáriuma és A fából faragott királyfi operaházi ősbemutatójának 100. évfordulója. 

A csodálatos mandarin, fotós: Emmer László

Befejeződik a repertoárépítés: a barokktól a kortársig, klasszikustól a modernig, monodrámától háromszáz fős produkcióig megannyi színrevitel szerepel a kínálatban mind az opera, mind pedig a balett műfajában - írja az Opera. A táncrajongóknak sincs miért busonganiaa Magyar Nemzeti Balett műsorra veszi a Don Quijote 2012-ben Szentpéterváron bemutatott változatát.

És itt a válasz az első kérdésre: A kalóz!

Az Adam zenéjére koreografált A kalóz című darab még soha nem szerepelt teljes egészében az Opera műsorán, a művet Anna-Marie Holmes és Solymosi Tamás koreografálja.

Újra jelentkezik egész estés magyar balettpremierrel is a társulat: Dés László zenéjére készül A vágy villamosa, a táncmű alkotója Venekei Marianna. 

Spartacus, fotós: Emmer László

Ugyancsak különleges bemutatónak ígérkezik A fából faragott királyfi Frenák Pál színrevitelében. A darab az egyedülálló Bartók TáncTriptichon része lesz, amelyben a modern produkció mellett az Opera balettegyüttese bemutatja még a Táncszvitet, melyet ezúttal a néptáncos Juhász Zsolt koreografál, és a legendás Seregi László alkotta A csodálatos mandarint. A mester életművéből hosszú évek után a Magyar Évadban tér vissza a Spartacus – a látványos balettet a társulat fiatal szólistáival mutatják be.

Praktikus

A bérletes közönség március 16-31-ig újíthatja meg kártyáit, az Opera most 63-féle bérlettel várja közönségét. A bérletváltás új bérletesek számára április 1-től június 30-ig tart. Többet itt a bérletekről.