A világon minden mozdul, minden folyamatosan változik. Ami ma még álom, holnap már valóság - holnapután már a felejtésé. Ennek a világnak a középpontja az ember. Az ember és az árnyéka. Ha pedig az árnyéké a főszerep, akkor ismerkedj meg a Pilobolussal. A társulattal, ami felépített egy Fordot a saját táncosaiból.

 

Egészen pontosan több Fordot is, ugyanazokból a táncosokból. A Pilobolus ugyanis - mint minden árnyékművészet - elképesztő gyorsasággal változtatja a formáját, az alakját, a lényegét. Könnyed és ötletes, lenyűgözően fegyelmezett és bámulatosan eredeti, pedig ugyanazt használja, amit minden társulat és minden élő lény- a testet.

Néha arra, hogy összeszereljen egy autót és megmutassa, hogy az emberi fantázia az egyetlen mérce.

Máskor azt mutatja be, hogy a Teremtő hogyan alakít egy kislányt kutyává.

Mi a Pilobolus?

Egy gombafaj. És egy társulat, ami azt keresi, hogy vannak-e egyáltalán határai az emberi testnek. Azt keresi, hogy milyen formákat képes felvenni a test - több test összjátéka. Nemzetközi, határokat bontogató és megkérdőjelező, a művészet korlátait robbantó társulat, ami totálisan figyelmen kívül hagyja, hogy kinek milyen elvárásai támadnak, ha meghallja a szót, tánc vagy színház, társulat vagy épp művészet.

1971-ben alapították olyan egyetemisták, akiknek egyébként semmi köze nem volt a tánchoz - viszont nagyon erős és invenciózus közösséget alkottak. Ez az, ami a Pilobolust lassan 45 éve a legjobbak között tartja. Elképesztő energiával alkotnak, tanítanak és működtetnek kisközösségeket, nyitottak és éhesek az újra, a szokatlanra, a még ki nem mondottra.

A legsikeresebb produkciójuk, amivel a mai napig turnéznak,a Shadowland, Magyarországon is járt, 2013 januárjában.

Powered by you...

Az autó csak egy autó, ami igazán fontos benne, az ember. Az ember, aki kitalálta, akinek szüksége van rá, aki használja. Vezetni egyszerű - autót építeni kevésbé. Emberekből felépíteni lehetetlennek tűnik, nem? 

Így készült a Ford néhány modellje, Pilobolusból. Képes lennél utánuk csinálni?