Lil Buck nevét a legeredetibb, legizgalmasabb táncművészek között jegyzi a táncszakma. A fiatal memphisi táncos az elmúlt két évben már dolgozott Mihail Barisnyikovval, Benjamin Millepieddel, Yo-Yo Maval, Madonnával, a Cirque de Soleil-el és a New York City Balett társulatával is. Ezúttal a Louis Vuitton Alapítvány párizsi székházában nyílt kiállítás képeit keltette életre elragadó mozdulataival.

Fotó:Jacob Sutton

 

Az első pillanat, mikor a világ találkozott a szupertehetséges street dancer fiúval 2014-ben volt. Ekkor történt, hogy a John Malkovich menet rendezője, Spike Jonze egy szabadtéri koncerten ücsörgött és videóra vette Yo-Yo Ma és Lil Buck közös performanszát, a videó feltöltődött a YouTube-ra, majd elkezdte önálló életét élni. 

Ha még nem láttad az elképesztő koreográfiát (Buck Fokin Hattyú halálának interpretációját adja elő), itt az ideje!

Ez a karrier 12 évesen kezdődött, Gangsta walkinggal

Charles Riley, akit ma Lil Buck néven ismer a világ, Memphisben nőtt fel, ahol hip-hopot tanított a helyi balett tanárnak, aki cserébe balettet oktatott neki. Lil nyitottsága és tehetsége olyan izgalmas elegyét adta ki ennek a két mozgásformának, ami egészen egyedülállóvá tette kreációit. Egy kifogása volt: a férfiak általános viselete, a szűk balettnadrág. Na, azt nem vette fel soha.

22 évesen Los Angelesbe költözött, hogy valóra váltsa álmait, ahol Damian Woetzel, a New York City Balett egykori első magántáncosa személyében gyorsan meg is érkezett az első igazi segítő. Woetzel szintén egy YouTube videón látta Buckot táncolni, és az az ötlete támadt, hogy megkörnyékezi Yo-Yo Mát, a világhírű csellistát, hogy adják elő együtt Saint-Saëns Hattyú-ját.

Ez a fenti videó története, ami után Buck számára nem volt megállás. Legközelebb a giganézettségű Super Bowl show-jában már Madonna párjaként láthattuk viszont.

Utána a táncözön

 Madonna után a Gap  farmerreklámja követett, majd közös projekt Benjamin Millepied-vel (akit a Fekete hattyúból ismerünk, de ma már a Párizsi Opera balettigazgatója), majd egy lebilincselő videó Jacob Sutton londoni divatfotóssal.

2013-ban már a Cirque du Soleil-el (Michael Jackson: One) járta a világot, de ott volt az amerikai férfidivatot diktáló GQ magazinban és a Dance Magazine borítóján is.

Következett egy  Diesel-reklám Jacob Suttonnel, majd a New York City Balett egy összművészeti alkotásában is feltűnt. Egy produkció Woodkiddel, majd újabb reklám, a fantasztikus Mihail Barisnyikov oldalán.

És a Párizsi Balett

A 2015 őszén Wendy Morgan rendezésében készült az Étoiles, I see you. A film magáért beszél.

Most pedig ismét Párizs, de már Picasso és Matisse

A NOWNESS videójának köszönhetően ezúttal egy izgalmas tárlatvezetésen vehetünk részt. Buck most csodálatosan légies, precíz és elképesztő kreativitásról tanúskodó mozdulatai ezúttal a Frank Gehry által tervezett épületet, a Luis Vuitton Alapítvány párizsi székházát teszik elevenné.A videón a  Modern művészet ikonjai – A Schuckin gyűjtemény látható, az utolsó állomás pedig  Picasso 1908-ban készült kubista festménye, a Három nő című alkotás előtt élvezhetjük Buck táncát.