Bármihez kezd, pillanatok alatt az élmezőnybe jut. Bárhol tűnik fel, nézők százezrei válnak rajongójává. Táncművészből lett tévésztár és színész. Hiába dolgozik meg iszonyú erővel a sikerért, sérülései eddig elvágták a nagy győzelmektől. Magyarországon alig ismerjük a nevét - de ez már nem tarthat sokáig. Gyönyörködjetek benne. Alex Wong.

 

So You Think You Can Dance (Táncolj, ha tudsz!)

A tehetségkutató- reality sorozat már tíz éve lát szórakoztat közel tízmillió Fox-nézőt: 2005-ös indulásakor egy-két hónap alatt bekerült a legnézettebb műsorok közé, aztán a második évad végére az érdeklődés lanyhulni látszott, de nem annyira, hogy a csatorna megszüntesse. A cél igen ambíciózus: minden évadban Amerika legjobb táncosát keresik. A jelentkezőknek minden táncstílusban jeleskedniük kell, tanulnak és táncolnak kortárst, balettet, hip-hopot, jazztáncot, streetet, de még musical színházi produkciók is vannak. Szóval tényleg midnen kiderül. A sorozatot a szakma is szereti: a kivételes koreográfiákért hét, összesen pedig 9 Emmyt nyert ebben a tíz évben.

A menetrend a szokásos: a jelentkezőkből húszat kiválaszt a profi zsűri, ők kerülnek a nézők elé. De már idáig eljutni is elég komoly kihívás, számtalan meghallgatáson, próbán vesznek részt, tesztelik, hogy mennyire képzettek, meg tudnak-e tanulni egy koreográfiát, képesek-e duettet vagy szólót táncolni. És ezeken Alex Wong nyilván könnyedén átjutott.

No risk, no gain

Az, hogy a  Miami City Balett vezető táncoművésze felálljon azért, hogy egy ilyen tehetségkutatóban vehessen részt, miközben csillaga a klasszikus színpadokon egyébként emelkedik, szinte elképzelhetetlen. De Wong szeret kockáztatni. Otthagyta a státuszát, hogy elinduljon a világhír felé. A kanadai születésű táncművész tízévesen már a vancouveri-i Goh Balett Akadémián tanult, 2004-ben pedig - első kanadaiként - megnyerte a svájci Prix de Lausanne-t, ami a balett világában kábé azt jelenti, mint ha rendezőként beválogatnának a cannes-i fesztiválprogramba és kapnál egy Grand Prix-t. A világ összes színpada tárt karokkal vár. Alex ekkor az American Ballett Theater-t választotta, innen igazol át gyorsan Miamiba. 2007-et írunk és Wong már az egyik legtehetségesebbnek tartott amerikai balett táncos.

Aki egy nap gondol egyet és elmegy egy valóságshowba ugrálni. Rögtön bekerül az első húszba, de a Miami City Balett felhúzza az orrát és visszalépésre kényszeríti. De továbbra is a vezető szólista posztján tartják, majd eltelik három év, és Alex meggondolja magát. Újra elmegy az SYTYCD válogatására és újra bekerül persze, ekkor tovább jut, már benne van az első tízben. De az évad ötödik hetében megsérül az Achillese és ki kell szállnia. Egy évbe tellik, míg felépül a műtét után. Az évad végén minkét szólójáért, amit a sorozatban táncolt, Emmy díjat kapott.

Élet Spielberggel

Az élet folytatódik - kis idő elteltével ismét a tévében. Az NBC sorozatában, a “Smash”-ben is táncol, nem akárki, Steven Spielberg rendezi. Feltűnik a legvonzóbb talk-showkban, mindenki várja, hogy mikor láthatja táncolni újra - és elindul megint az SYTYCD. És Alex Achillese a másik lábán sérül le. A felépülés idején színészmesterséget és éneklést tanul, fut néhány kört Hollywoodban. Két olyan sérülés után, amiből egy is a karrierje végét kellett volna, hogy jelentse, egyetemeken adott elő, az ITunes-on és az Amazonon is kiadta saját koreográfiáját, a “Crave”-et, forgatott egy klipet és egy-két rövid filmet és debütált a Broadway-en. És persze, mert kedves és makacs is, visszatért az SYTYCD-hez is - táncolni, tanítani és koreografálni. 

És egészen biztos, hogy hallunk még róla. Alex Wong.