Hogyan lett Jennifer Lawrence dublőre az ABT első magántáncosa, Isabella Boylston? Mikor és miért lépett a világhírű balerina a budapesti Operaház színpadára? A most mozikba kerülő Vörös Veréb című film balerinája a Los Angeles Times-nak adott interjút.

Isabella Boylston / Fotó: Lexie Moreland

 

Az ABT (American Ballet Theatre) magántáncosa állandóan mozgásban van, igyekszik az izmait mindig edzésben tartani, hogy elkerülje a sérüléseket: jellemzően délelőtt 10-től este 7-ig táncol, az előadásai pedig csak akkor kezdődnek. Ha nem ezzel foglalkozik, akkor meditál, alszik vagy éppen valamilyen tésztát eszik. Számára ez egy minden előadást megelőző rituálé.

Fotó a filmből (Red Sparrow)

Nem mellesleg pedig most debütál a mozivásznon is, március 2-jén mutatják be a Francis Lawrence rendezte Vörös veréb című filmet, amelyben Jennifer Lawrence dublőreként lép a budapesti Operaház deszkáira. A Vörös veréb egy balerináról szól, akit orosz titkosügynökké képeznek ki.

Az alkotók tökéletesen hiteles alakítást szerettek volna, ezért választottak egy magántáncost, egy igazi balerinát –

nyilatkozta a Los Angeles Times-nak a művésznő. 

Justin Peck, a koreográfus nagyon jó barátom, néhány évvel ezelőtt már dolgoztunk együtt a saját filmünkön, amit a Tribeca Film Festival-on mutattunk be. Amikor felhívott, azt mondta, úgy gondolja, ez a szerep nagyon illene hozzám. 

Isabella Boylston pedig örömmel mondott igent.

Isabella Boylston / Fotó: Lexie Moreland

Boylston számára természetesen nem idegen az élő előadás varázsa és kiszámíthatatlansága, de a filmezés egészen új kihívásokat jelentett. 

Néha 9 órát is próbálok egy nap, ami azért őrület, de a forgatáson 12 órás műszakokat csináltunk. Hajnali 4-kor felkelsz, mész a sminkbe, a fodrászhoz, aztán tízszer megcsinálod ugyanazt és vársz, miközben az izmaid teljesen kihűlnek. Nagyon igyekeztem nem lesérülni ebben az állandó készenlétben –

Boylston számára a budapesti látogatás és Jennifer Lawrence személyisége volt a leginkább üdítő a forgatás során. Annak ellenére, hogy a táncosnő most van karrierjének csúcsán, és éppen egy nagy turné kezdetén, azt mondja sokkal több ideje van, mint amikor még heti nyolc előadást táncolt a tánckarban. Ebben a szabadidőben pedig más táncosokat segit és tanít .

Foto: UNGANO + AGRIODIMAS

Legnagyobb vágya, hogy a balett szeretetét szülővárosába, Sun Valley-ba is eljuttassa. 

Bár ez egy síközpont, nagyon szép amfiteátruma van. Ezért el tudtam vinni oda néhány ABT-táncost és pár hírességet, és két előadást is táncoltunk ott. Ami pedig még fontosabb, hogy ingyen oktattunk gyerekeket is. Idén kétszázat, de talán ezt a számot 300-ra is tudjuk növelni.