Kirobbanó, szenvedélyes és nyers, de azért van szíve, nem is kicsi, hatalmas - a Rojas és Rodríguez formációtól szikrát kap a színpad. A flamenco szívszaggató, forró bánata találkozik a kapcsolatok kereteit szétfeszítő breakkel, és a kérlelhetetlen, mindig pimaszkodó hip-hoppal. És ezt tizenhárom férfi adja elő, egy színpadon. Ez az a óra, amikor a lányok is sírnak. 

 

A két spanyol táncos-koreográfus, Rojas és Rodríguez nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy új dimenziót adjon a tradicionális mozdulatoknak, új keretet adjon a flamenconak. Erős képekbe, szokatlan helyezetekbe ágyazzák, élővé és jelenidejűvé téve, de úgy, hogy a hagyomány mélysége sem illan el a hip-hop vagy a break résein át. A Budapest Táncfesztivál vendége volt a Titanium produkció, ami most éppen Nagy-Britannia női közönségének szívét rabolja el.

Szenvedély - könyörtelen, az élet minden percét uraló szenvedély jelenik meg a színpadon. Olyan intenzitással, amit egy közép-európai férfiakhoz szokott közönség aligha tud azonnal feldolgozni. A spanyol kortárs balett művészeiből, hip-hop és break táncosokból álló formáció semmit nem hagy kimondatlan, semmit nem fojt vissza, egy ziccert sem hagy ki. Látványos show, vitathatatlan technikai tudás - ezt tudja a Titanium. Gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott.

A két spanyol művész, Angel Rojas és Carlos Rodriguez már 1995 óta dolgozik együtt, és számos más társulatot is inspirálva. 14 bemutató és egy sor különálló, kisebb projekt fűződik a nevükhöz - ebben a 20 évben a fúziós műfajban nemzetközi elismertségre tettek szert, olyannyira, hogy alkották meg az új spanyol balettet. Munkáik a véletlenről, a váratlanról és a professzionalizmusról szól: a különféle, teljesen eltérő rajzolatú táncstílusok találkozása izgalmas kapcsolatokat, tervezhetetlen árnyalatokat teremt. Ezt a szokatlanságot használja ki a Rojas y Rodríguez.

Harc és tánc, gyötrelem és gyűlölet, küzdelem és a düh elengedése - a Titanium tényleg fémes, kemény, olyan tűzforró, amit már jegesnek érzel, ha a bőrödhöz ér.  Ez a csapat szabadságot hoz és szabaddá tesz, táncolni is gyönyörűség lehet, írták róluk a Titanium premierje után.