Öröm, ünneplés és a búcsúzás szomorúsága: az évad zárása ezúttal nemcsak azt jelenti, hogy elvonulnak a művészek jól megérdemelt nyári pihenőjükre, és a legjobbaknak kioasztanak néhány díjat, hanem azt is, hogy a legoptimistább becslés szerint is másfél évre bezár az Operaház. A jövő évad balettcsillaga Tanykpayeva Aliya lett - az élet pedig ősztől sem áll meg.

Fotó: Opera

 

 A francia hagyományokat követve alapította meg 2012-ben az Operaház a "Magyar Nemzeti Balett Étolile-ja" (Csillaga) címet, melyet elsőként Oláh Zoltán nyert el. A tradíció szerint a kitüntetést egy éven át, a következő  - tehát most 2018 júniusi - Csillagóra Évadzáró Gálaestig viselheti a díjazott művész. A tavalyi Étoile, Leblanc Gergely most egy gyönyörű kettős, A kalóz című darab egyik pas de deux-je után adta át a stafétát partnerének, a kazah származású balerinának, Tanykpayeva Aliyának.

A kép az Opera 2015/16 kampányának fotózásán készült.

Tanykpayeva Aliya neve nem lehet ismeretlen a hazai balettrajongók számára, hiszen már öt éve láthatjuk őt az Operaház színpadán. Beszélgettünk is vele, amikor a Manon főszerepét táncolta,  akkor árulta el, hogy Bécsből érkezett Magyarországra.

Fotó: Gács Tamás

A kiemelkedő technikai tudással és felkészültséggel rendelkező balettművész 2012-ben lett a Magyar Nemzeti Balett egyik vezető táncosa, sőt a 2013/14-es évadban már volt Étoile, 2015-ben az Évad legjobb női táncművészének választották, idén pedig főként olyan klasszikus darabok női főszerepeiben láthatta őt a közönség, mint A diótörő, a Manon, A hattyúk tava vagy A kalóz.

Mi történt az évadban?

22 bemutató és 57 repertoárdarab, 481 saját nagytermi előadás és 600 ezer néző - ez volt számokban a Magyar Állami Operaház 132. szezonja.

A Csillagóra Évadzáró Gálaesten - az Étoile-on kívül - négy díj talált boldog gazdára. A magánénekeseknek odaítélhető „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” cím Fokanov Anatolijé és László Boldizsáré, valamint Szvétel Lászlóé lett. Harmadik éve zenekari művész is részesül az egy évadon át tartó elismerésben. A „Magyar Állami Operaház Kamaraművésze” címet ez alkalommal H. Zováthi Alajos nagybőgő szólamvezetőnek adta át Kocsár Balázs főzeneigazgató.