Menekült a paprazzik elől, a Monarchia rendőrei tartották távol az embereket onnan, ahova megérkezett, gyönyörű volt és egocentrikus. Egész Európából vándoroltak Bécsbe, hogy csak egy percre láthassák, de arcát általában legyezője mögé rejtette. Senki nem tudta, hogy retteg, senki nem látta, hogy remeg, ha végig kell mennie Schönbrunn ösvényein. A hetedik kerület most Sissi mítoszához illő tánchetet szervez, izgalmas, mély és felkavaró előadásokat hoz Budapestre.

 

Szabadság és érzékenység

Erzsébet II. Miksa bajor herceg és a bajor királylány, Mária Ludovika lánya a müncheni udvartól távol nőtt fel. Arról, hogy pontosan milyen is volt, gyönyörű, szabadságszerető, zabolázhatatlan vagy épp fájdalmasan érzékeny, nem tudhatunk biztosat. Ahogy arról sem, pontosan hogy nézhetett ki. Bár viszonylag sok kép és feljegyzés maradt életéről, a mítoszgyártás gépezete ügyesen végezte munkáját, mindent átírt finoman, de jól érezhetően. 

Azt tudjuk, hogy csupán tizenöt éves volt, amikor anyja, aki Zsófia főhercegnő egyik növére volt, őt is magával vitte a császár nyári rezidenciájába Bad Ischlbe, amikor nővérét akarta férjhez adni az ifjú Ferenc Józsefhez. Ferenc József azonban a gyönyörű Sissibe lett szerelmes, s anyja kezdeti tiltakozása ellenére 1854. április 24-én este 7-kor tett örök fogadalmat az Ágostonrendi templomban. Erzsébet két kislány után 1858. augusztus 21-én világra hozta a régóta várt trónörököst, Rudolfot. Aztán tíz év válság következett a császári pár házasságában. És ekkor szeretett bele Sissi végzetesen Magyarországba.

Olyannyira, hogy negyedik gyermekét a budai várban szülte meg, és magyar tanárok is oktatták, magyar nyelven. Mária Valéria Sissi ajándéka volt kedvenc nemzetének. Aranyba-bársonyba burkolt boldogtalanságban élt, pedig alattvalói és férje is rajongtak érte.

Lovagolt, olvasott, több nyelven beszélt, polgári-liberális neveltetésben részesítette gyermekeit - miután sikerült csatát nyerni e tárgyban Zsófia főhercegnővel szemben. 

Fiának 1889-ben Mayerlingben elkövetett öngyilkossága annyira lesújtotta, hogy utolsó éveit állandóan feketébe öltözve, a bécsi udvartól távol, hosszú utazásokkal töltötte. Évtizedekig tartó fogyókúrái és az ehhez társuló mozgáskényszer, amely órákig tartó gyalogtúrákra késztették, depresszióhoz és öngyilkossági gondolatokhoz vezettek. Nagyon rossz lelki és fizikai állapotban találta meg az olasz anarchista, Lucheni halálos sebet ejtő reszelője, ami végett vetett a furcsa mesének, Sissi valcerének.

"Nem biztos, hogy boldog aki párkapcsolatban él, illetve nem biztos, hogy magányos aki egyedül van" - a hetedik kerületi Sissi-hét a Közép-Európa Táncszínház bemutatójával kezdődik, november 14-én. Háború. Harc. Küzdés. Küzdelem. Mindennapi küzdelem…. Mi lesz a sorsunk ebben az embertelen világban? A Kecskeméti City balett előadása az emberi vívódásról, az ellentétes érzésekről, a gondolatok küzdelméről szól. Az ember az élet idilli vágya és reménye mellett rakja le voksát, és az elveszett béke emlékképeibe kapaszkodunk - írják a Kampf című darabról.

A negyedik alkalommal megrendezett, hétnapos, hét előadásból álló táncfesztivál  a vidéki táncműhelyeket – kecskeméti, egri, miskolci, nyíregyházi, budakalászi – mutatja be a fővárosi közönségnek, de díszvendége a hetedik kerület kulturális életét meghatározó Bihari János Táncegyüttes.

Több infó a fesztiválról.