Földi Lea nyerte el idén az évad legjobb női pályakezdőjének szóló díjat, amelyet a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége ítélt oda. A táncművész az átadás estéjén éppen Blanche szerepében debütált a színpadon A vágy villamosában.

 Fotó forrása itt.

 

Földi Lea neve az elmúlt években leginkább élettársa, Apáti Bence mellett merült fel, pedig az ifjú balettművésznő karrierje rohamosan ível felfelé. 

Fotó: Dénes Darab

2017 júniusában a TáncBlog is készített vele interjút, ebből kiderült, hogy nagyon elégedett volt az előző operaházi évaddal is:

Az Anna-Marie Holmes féle Kalózban táncoltam szólóvirágot és odaliszket, az Anna Kareninában Dollyt, a Don Quiote-ban pedig több szóló szerepem is volt: a Cigány szóló, Mercedes, Kitri barátnője, és a Pas de six szóló. De persze A vágy villamosa Stellája az évad koronája. Noha tánckari művészként ez a harmadik szezonom, óriási dolog, hogy a főszerepek terén még tapasztalatlan balerinaként kiérdemeltem Venekei Marianna koreográfustól ezt az óriási bizalmat. Ráadásul a sors fintora, hogy extrém módon, extrém helyzetben ért a nagy örömhír: a női zuhanyzóban tusolva tudtam meg az egyik kolléganőmtől, hogy én leszek Stella, ő pedig az évad végén kiadott műsorkatalógusban bukkant rá. A tetejében az, hogy ez nem is repertoár darab, hanem ősbemutató, még jelentősebbé teszi az élményt. Fantasztikus érzés egy darab születésénél ilyen aktívan jelen lenni, hogy én alakíthatom a szerepet a saját személyiségemből. Stella rám lett koreografálva.

Első spiccen táncolt főszerepéről pedig az Opera Café faggatta. Balanchine bonyolult, nehéz koreográfiájáért nagyon meg kellett dolgoznia:

Magára a stílusra, főleg erre a balettre az jellemző, hogy lent hangsúlyos, iszonyú gyors lábtechnikát és mozgásvilágot igényel.

Földi Lea mellett ezzel a díjjal tüntették ki Karin Iwatat (Pécsi Balett) és Sáfrán Balázst (Duna Művészegyüttes) is. Az évad legjobb női táncművésze Aliya Tanykpayeva (Magyar Nemzeti Balett), Szigyártó Szandra (Szegedi Kortárs Balett), Hetényi-Kulcsár Klára (Magyar Állami Népi Együttes) és Bányai Mirjam Léna (Miskolci Balett) lett.

Aliya Tanykpayevával az Opera Magazin hasábjain megjelent interjú itt olvasható.