Volt néhány ellenállhatatlan dallam, amely az őrületbe kergette a középkor emberét. Egész falvak bolondultak meg és indultak el táncolva a semmi felé. La Folía – Adam Grannick filmje most feleleveníti az egyik ilyen fennmaradt dallamot. A tánc benned is él.

A La Folía egy részlete. Fotó Olivia Kimmel, Courtesy Adam Grannick

 

Táncőrület a sötét középkorban

A 14. századból őriz a La Folíáról szóló történeteket az emlékezet, hiába igyekezett az egyház később cenzúrázni ezeket. A legenda úgy szól, hogy néhány dallam olyan "titkos gerjedelmet okozott" az emberekben, amely hatására nem tudták eszeveszett táncukat abbahagyni és tömegesen indultak el falvaikból, hordákba verődve, maguk sem tudták, merre.

Többségük néhány hét alatt megbetegedett és meghalt a táncjárványban. (Mások táncdühnek nevezték el ezt a tömegjelenséget.) Az egyház kezdetben tehetetlen volt, majd inkább betiltotta a zenét. A dallamok nagy része feledésbe is merült,  csupán két híres túlélő maradt: az itáliai Tarantella és az ibériai Folia. Mindkettőt a népzene rejtette el a büntetés elől.

Viszont valami csoda folytán a La Folía aztán  végigkísérte a zenetörténetet: rengeteg feldolgozása és átirata volt. Későbbi korok zeneszerzői sem tudtak tőle szabadulni: Jordi Savall, a híres spanyol karmester és zeneszerző például azt mondta róla, hogy nem lehetett abbahagyni a zenélést, mikor a La Folíát játszották – sőt, a táncot sem, olyannyira, hogy sokszor csak egy vödör hideg víz segített a táncosokon.

A La Folía című filmből. Fotó: Mickey Lewitter, Courtesy Adam Grannick.

A benned élő táncos

Adam Grannick filmje megáll 12 percnél, de ebbe a 12 percbe szinte minden belefér. Ott van a balerinának készülő lány, akit nem válogatnak be az együttesbe, ott van az írásával elégedetlen író, a minden nap ugyanakkor ébredő, fogat mosó és irodájába érkező boldogtalan hivatalnok, ott vannak mindenki reggelei és hétköznapi küzdelmei, melyekből csak a tánc jelenthet kiutat.

A La Folía üzenete Grannick szerint éppen ez:

az élet tele van tökéletlenségekkel, boldogtalanságokkal, sikertelenségekkel, de a mindannyiunkban élő művész segít, hogy kimeneküljünk néhány pillanatra és önfeledten élvezzük.

És íme a film. Csak 12 perc. 12 percnyi tanulság.