Nem könnyű a Mikulás élete, ha a rengeteg apró meglepetést egy rozzant szánnal kell(ene) célba juttatnia egyetlen éjszaka alatt a világ összes kedves, csibészes, nagyszívű, kócos (vagy éppen fésült) kisgyerekének. Mi a helyzet, ha a szán ráadásul le is robban? A Mikulás ezt is megoldja manói segítségével, nem hiába Mókás. Kulcsár Noémi koreográfiája kicsiknek és piciknek - online egészen december 26-ig.

Fotó: Kaszner Viktória/ Kulcsár Noémi Tellabor: Mókás Mikulás

 

A Mikulás idén is útra kel, hogy minden jó gyermeknek csokoládét és kis játékokat ajándékozzon. Ám aztán igen nagy slamasztikába keveredik: defektet kap a szánja. Lesz vajon, aki segíthet rajta? Kulcsár Noémi, Harangozó-díjas koreográfus óvodás és kisiskolás korosztálynak szóló vidám táncelőadásában a Mikulásünnep, az ajándékozás, valamint egy pórul járt, de annál mókásabb Mikulás játsszák a főszerepet. A Tellabor táncosai közben mozgással, zenével és látványos fényjátékkal szórakoztatják a kicsiket, és megismertetik őket a tánc szépségével is.

Fotó: Kaszner Viktória/ Kulcsár Noémi Tellabor: Mókás Mikulás

Gyerekeknek mesélni igen hálás dolog, egyaránt fogékonyak a verbális és a nonverbális gesztusokra, a humorra és a bohóckodásra, miközben mindent, ami a színházban történik, nagyon  is komolyan vesznek. Kulcsár Noémi koreográfus szerint a gyerekek "nagyon kedvelik a látványos, már-már cirkuszi akrobatikus elemeket, ezek a pillanatok hozzák meg számukra a rácsodálkozás élményét". A Fidelionak adott interjúban arról is beszélt, hogy milyen fontos az interakció ebben az előadásban, hiszen a hangos rácsodálkozás, az érzelmi jelenlét nemcsak elfogadott, hanem kifejezetten vágyott része is a darabnak. Olyannyira, hogy a közönség ezúttal a darab végén felmehet a színpadra, és kipróbálhatja a legizgalmasabb mozdulatokat is.

A Mikulás sem egy idealizált karakter, inkább kicsit esetlen, kicsit szerencsétlen forma. Útközben összetörik a szánja, így egyedül marad a sarkkörön, mert a manói elmennek segítséget vadászni. Ezalatt a Mikulás találkozhat a pingvinnel, a jegesmedvével, a hóemberrel és a jégtündérrel. A darab zenéje Csajkovszkij balettzenéin alapul.