Leblanc Gergely 2016 júniusában vehette át a Magyar Állami Operaház legrangosabb díját, ekkor lett egy esztendőre a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja. A fiatal táncművész mindössze öt éve tagja az Opera balett-társulatának, de ez már a harmadik rangos díja. Íme az Opera Café legfrissebb adása, ami éppen róla szól. 

Fotó: Pályi Zsófia és Nagy Attila/ A diótörő

 

Leblanc Gergely 8 évesen került a Magyar Táncművészeti Főiskolára, ahová édesanyja vitte el. Először nehezen találta a helyét az iskolában, de aztán  lassan megszerette a balettet – amiben nyilván szerepe volt bátyjának, a szintén kiemelkedő tehetségű táncművésznek, Leblanc Győzőnek. Győző sajnos egy sérülés miatt már nem táncol.

Gergely több hazai és külföldi balettversenyen is megmérettette magát, a neves Prix de Lausanne balettversenyről például egy ösztöndíjjal térhetett haza, aminek köszönhetően 2009 és 2010 között a Royal Ballet School of London-ban képezhette magát tovább. 

Öt éve tagja az Opera balett-társulatának, fellépett többek között az Aranyecset, a Don Quijote, az Elfújta a szél, a Giselle, a Rómeó és Júlia, a Spartacus, az Anyegin és a Diótörő című előadásokban. Több külföldi vendégszereplése is volt már, például Prágában, Pekingben, Londonban, Máltán, Bécsben, Charlotteban és Houstonban. A fiatal táncos 2011-ben elnyerte a Vécsey Elvira díjat, 2012-ben pedig az évad legjobb pályakezdő táncművészének választották.