A Madách Színház koreográfusa kapta idén a Seregi-díjat, melyet a hattagú kuratórium minden évben "a legrátermettebb, maradandó tartalmat és művészi értéket teremtő, egyéni stílust képviselő koreográfusnak ítéli oda".

Madách Színház Seregi-díj Tihanyi Ákos

Fotó: Nagy Attila

 

Az idei a hatodik, hiszen

a legendás koreográfus születésének évfordulóján, 2012. december 12-én jelentették be a díj megalapítását, az egyik Diótörő előadás után. A kezdeményező Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója és Kollár Eszter táncművész volt. 

A cél az emlékezés, és az egyik legnevesebb magyar koreográfus szellemiségének megőrzése, megelevenítése. 

A jelöltekre hattagú szakmai kuratórium tesz javaslatot, elnöke az Operaház mindenkori főigazgatója, tagja az Operaház mindenkori balettigazgatója, az Operaház balettművészeti főtanácsadója, Kollár Eszter, Bán Teodóra valamint a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke vagy delegáltja.

A jelöltek közül a díjat a legrátermettebb, maradandó tartalmat és művészi értéket teremtő, egyéni stílust képviselő koreográfusnak ítélik oda –

olvasható a kiírásban.

A jelöltek között lehet bármely, az adott évben új koreográfiát készítő, pályájának csúcsán lévő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó koreográfus, akit a kuratórium bármely tagja jelöltnek javasol. A jelöltek névsora nem publikus. A díjat – amely nem vándordíj – évente egy személy kaphatja meg. Az elismerés a klasszikus balett területén kívül alkotó művészeknek, így például kortárs- és a színpadi tánc koreográfusoknak is odaítélhető.

A díjjal járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása, s jár hozzá egy felkérés az Operaház részéről: egy koreográfia megalkotására a következő évadra.

Tihanyi Ákos, a Madách Színház koreográfusa pályáját a Macskákkal kezdte, legutóbbi munkája az Erkel Színházban futó Billy Elliot volt. Elsősorban a musical világában tevékenykedik, éveken keresztül külföldön dolgozott.

Első koreográfusi munkáját 2005-ben láthatta a közönség Magyarországon,  Andrew Lloy Webber, a The Beautiful Game (Volt egyszer egy csapat) című darabot. Nem megszokott, de ehhez a musicalhez koreográfus-meghallgatást tartottak, így nyerte el Tihanyi a jogtulajdonosok tetszését. A siker nem maradt el: a bemutatón maga Webber méltatta a koreográfiát. Ezt követte a Producerek, az Oltári srácok, a West Side Story, amiben ő maga is színre lépett és a József és a színes szélesvásznú álomkabát, gyerekszereplőkkel. 

Idén júniustól pedig a Billy Elliot– a Musical című darabban láthatja a közönség a Seregi-díjas koreográfus munkáját.

Madách Színház Seregi-díj Tihanyi Ákos

Fotógaléria: Nagy Attila képei

Tihanyit nemcsak a színpad, a film is érdekli: ő volt a Made in Hungaria koreográfusa.

Éppen ez a sokszínűség és a "szórakoztatni tudás" tette érdemessé a díjra,

mondták méltatói az átadás estéjén az Erkel Színházban.