Január 13-16 között online rendezte meg az Orkesztika Alapítvány az idei SzólóDuó Táncfesztivált. A versenyprogram mellett voltak kiegészítő és szakmai programok is. A legjobb szóló előadás a lengyel Joanna Brodniaké és Marcin Motylé, a legjobb duó pedig az olasz Simona Fichera és Francesca Caterina Sacco, illetve Cristian Cucco és Alice Beatrica Carrino darabja lett.

Fotó: Dusa Gábor/ SzólóDuó Fesztivál/ Képen: Stella Felecitas Kolodzey és Magdalena Oettl

 

FesztiválON

Január 13-án vette kezdetét a SzólóDuó Fesztivál, melyet rendhagyó módon az Orkesztika Alapítvány a saját Youtube-csatornáján közvetített. A négynapos rendezvény versenyprogramjában 26 produkció kapott bemutatkozási lehetőséget.

A fesztivál kezdőnapján vendégelőadásokat láthatta a közönség. A megnyitó után egy lengyel páros, Joanna Woźna és Magdalena Kowala költői látomása elevenedik meg a 102 és fél című produkcióban, majd két német táncos, Stella Felecitas Kolodzey és Magdalena Oettl hajszolt tempójú utazását követhették figyelemmel a nézők.14-én és 15-én volt a versenyprogramoké a főszerep, idén 10 ország 26 produkciója mérkőzött meg a fesztivál nagydíjáért, a versenyzők között az olasz, lengyel, cseh és ukrán táncosok mellett képviseltették magukat az Egyesült Államokból, Spanyolországból és Izraelből is. A fesztivált az idén 10 éves Feledi Projekt jubileumi előadása zárta január 16-án.

A díjazottak pedig

A legjobb női szóló előadásért járó díjat idén, az el nem mondott kiáltvány című darab kapta, koreográfusa és előadója Joanna Brodniak. 

A táncos testét jellemző meggyőző és autentikus kifejezésmódot megerősíti a letisztultság és a mozgásanyag megválasztása egyaránt. A párbeszéd a kimondatlan feszültséggel teli világába vezet minket. Az erőteljes kézmozdulat tekinthető egy mindannyiunk nevében tett kijelentésnek. Az ’el nem mondott kiáltvány’-ban Joanna Brodniak a szabadság útjait kutatja, különösképpen a nőknek adva teret és hangot.

Az év legjobb női duó előadása a Tör/tev/ékeny című darab lett, koreográfusa Simona Fichera, előadták Simona Fichera és Francesca Caterina Sacco.

A zsűri szerint a legteljesebb és egyben magas minőségben kivitelezett koreográfia a Tör/tev/ékeny. A táncosok tudatosan meglepnek minket nézőket, fizikalitásukkal, könnyedségükkel és puhaságukkal. A kamera nézőpontja által beléphetünk az 50-es, 60-as évek filmjeit idéző világukba, amit a zeneválasztás, a fények és a térhasználat, valamint maga a téma, ami manapság is nagyon aktuális és fontos, is megerősít. 

 A férfiak között a legjobb szóló előadásért járó díjat a Készülék című előadás és a lengyel Marcin Motyl kapta. 

Marcin Motyl előadóművészeti alkotása betekintést enged a mai gyorsan változó, elembertelenedő világunkra reflektáló sajátos víziójába. Arra ösztönöz minket, hogy elgondolkodjunk létezésünk módján, és azon, hogy kik vagyunk. Egyértelmű döntésekkel erőteljes képi világot hozott létre és lett ezáltal előadása, a „készülék” teljes.

A legjobb duó a Felséges túladagolás című darab alkotóinak járt, koreográfusa és előadója Cristian Cucco és Alice Beatrica Carrino voltak. 

A “Felséges Túladagolás”-ban megalkotott varázslatos és titokzatos világ, valamint az előadás magas fokú fizikalitása és a tánc minősége nagy hatással volt a zsűrire. A színpadkép vizuális elemeinek megválasztása és a női előadó erős karaktere egy erőteljesen vissza-visszatérő hatású előadást hozott létre.

A SzólóDuó Fesztivált 2005 óta minden évben megrendezik, szerencsére ezt a hagyományt a világjárvány sem szakította meg. Az idei fesztivált négy jelölőkör előzte meg Németországban, Lengyelországban és Magyarországon, a további pályázók pedig videón keresztül adhatták be jelentkezésüket.

A közönségdíj a magyar Jávori Lilié, Ambivalencia című darabjáért, a duó kategóriában pedig szintén a Tör/tev/ékeny bizonyult a legjobbnak. A fiatala tehetségeknek járó Fenyves Márk Díjat Marcin Motyl kapta.