Április 2-án Budapesten vetítik a Rudolf Nurejev életéről szóló nagyjátékfilmet, ami praktikusan azt jelenti, hogy még a New York-i premier előtt láthatják a magyar nézők. 

CREDIT: COURTESY OF HANWAY

 

Korábban írtunk már arról, mennyire várjuk Ralph Fiennes Rudolf Nurejevről szóló filmjét, a The White Crow-t (A fehér hollót). A forgatás 2017 szeptemberében kezdődött és Franciaországban, illetve Oroszországban zajlott, Nurejev életének fontos helyszínein. A vásznon feltűnik majd a Sainte-Chapelle, a Louvre, a Garnier-palota és a híres szentpétervári Mariinszkij Színház is.

A főszerepet Oleg Ivenko táncolja a filmben, aki szintén itt lesz az Uránia moziban a vetítésen. Sőt, egy angol nyelvű pódiumbeszélgetésen meghallgathatjuk az élményeit is. Szergej Polunyin Jurij Szolovjevet, a Kirov Balett egykori táncosát játssza. Szolovjev tragikus sorsú kortársa volt Nurejevnek, a másik balettcsillag, akit - miután Nurejev nyugatra disszidált - elkezdett üldözni a KGB, és végül saját kezűleg vetett véget 36 évesen. Ralph Fiennealakítja a Szovjetunió hajdani vezető balettmesterét, a leningrádi Kirov (ma Mariinszkij) Balett koreográfusát, Alekszandr Puskint.

Az alkotást a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny rendezvényeként mutatják be, amit március 30. és április 4. között hetedik alkalommal rendeznek meg Budapesten, Nurejev születésének 80. évfordulóján.

Forrás:urania-nf.hupapageno.hu, fidelio.hu