Egy férfi megérkezik a széksorok közé, lesétál a színpadra, találkozik egy fiatal, ártatlan nővel. Beleszeret. Áldás ez vagy átok? Örökké tart vagy véget ér? Mi tarthat belőle örökké? A Walking Mad nem őrültebb, mint az élet, egészen pontosan annyira őrült. Szombaton premier az Erkel Színházban.

 

Walking Mad

A Walking Mad nem egy sztori - a te sztorid. Ez az a darab, amiben mindenki önmagát látja, a saját kapcsolatait, a saját múltját. Itt semmi nincs eldöntve. Megmutatom, hogy ki vagy te valójában. Az őszinte énedet. Itt a színpadon csak azért történnek majd dolgok, hogy te ott a nézőtéren megéld és magadra írd át - Yvan Dubreuil koreográfus szokatlan és inspiráló mondatai meghatározzák a Magyar Nemzeti Balett táncosainak elmúlt két hetét. És azt mondták nekünk, hogy a következő éveket is. 

Szeptember 19-én ugyanis az Erkel Színházban hazai premierként mutatják be a Walking Mad című modern balettet az Őrült tánc! – de van benne rendszer című esten, az Andrássy úti Opera előtt pedig szabadtéri Shakespeare-show vár ránk, nézőkre, ennek keretein belül egy itthon még sosem látott Donizetti-egyfelvonásost, a Bolondokházát láthatjuk majd.

Négy az egyben

Az Őrült tánc! – de van benne rendszer című programban esténként négy koreográfiát láthatunk, köztük magyarországi premierként a Walking Mad című kortárs alkotást.

A koreográfiát Johan Inger, a Svéd Királyi Balett és a Holland Táncszínház egykori táncosa készítette, 2001-ben. Elővette az ezerszer feldolgozott Bolerót, lefejetette róla az agyonbeszélt részeket, kicsit eltávolította az evidens erotikától és megmutatta újra a közönségnek. Nincs új a nap alatt, mégis rengeteg régi van, amit érdemes másképp látni - a Bolero is ilyen. Pláne ebben a feldolgozásban.

A kilenc szólista egy témát jár körbe, egy témát feszeget: férfi és nő kapcsolatát. Az életet. A mottó szerint a darab azt a szókratészi gondolatot követi, hogy a legnagyobb áldások az őrület képében találnak ránk. A koreográfiát betanító francia mester szerint az őrület egyik legnagyobb áldása pedig a szabadság, amit ad. Az őrülteknek szabad másképp viselkednie, másképp működnie a világban. 

A műsorban a Walking Mad előtt pedig ismét láthatók a társulat elmúlt években bemutatott sikerdarabjai: a harcművészeti elemekkel tűzdelt, akrobatikus ügyességet igénylő Trójai játékok, valamint a két Jiri Kylián-koreográfia, a Petite mort és a mozarti játékosságot megmutató Hat tánc. A modern balett szerelmeseit pedig megnyugtathatja - vagy épp felkavarhatja - a hír, hogy az évadban még két Kylián-darab lesz a Operaház színpadán.

Közérdekű füstmentesség

Az Andrássy úti dalszínház előtt most hétvégén szabadtéri előadások lesznek az autómentes hétvége miatt lezárt területen. Lesznek tréfás commedia dell’arte előadások,  ingyenes opera-előadások, a többi között  a Bolondokháza című Donizetti-darab, amit először játszanak Magyarországon. Ezt a darabot egyébként szombaton éjjel két alkalommal is megnézheti a nagyérdemű a Színházak éjszakája alkalmából. Az Andrássy úton épülő nagyszínpadon pedig Shakespeare-show-t rendez Kálloy Molnár Péter.