Mindenkinek dacolnia kell a környezettel néha, hogy megvalósítsa az álmait. Mindenki tehetséges valamiben. Mindenki képes egy kicsit megváltoztatni a családját, a barátait, a környezetét, ha igazán fontos ügy mellett érvel. A Billy Elliot – a Musical három év után búcsúzott a magyar közönségtől az Erkel Színházban szeptember végén.

billy elliot  - a Musical

Fotók: Nagy Attila, Berecz Valter

 

Lejárt a játszási jog, ezért egy ideig biztosan nem láthatjuk itthon a világhírű musicalt magyar színészekkel, a Billy Elliot – és a darabban közreműködő rengeteg művész – három év után elbúcsúzott a közönségtől. Ráadásul a Billy Elliot – a Musical  volt az első darab, aminek castingját is követthette a Táncblog. Ott voltunk, amikor a rendező és a betanító mesterek még csak a szereplőválogatásnál tartottak: 2015 októberében kiderült, kik a kiválasztottak, ők egészen 2016 júliusáig tanultak, próbáltak és gyakoroltak, hogy színpadon lehessenek a premier napján. 

billy elliot  - a Musical

A musical nagyon komplex műfaj: a magas színvonalú tánc- és énektudás mellett kell átgondolt és hiteles színészi játékot mutatni. De a Billy ennél is tovább megy, hiszen ebben a musicalben minden figyelem fókusza a balett:

 A balett azért gyönyörű, mert a laikus is látja, hogy egy-egy mozdulat a helyén van-e, ott nincs mese, nincs mellébeszélés. Csak kétféle balett létezik: a jó meg a rossz. Nincs megalkuvás

– mondta a darab kapcsán három éve nekünk a Madách Színház táncművész-koreográfusa, Molnár Ferenc, aki a koreográfus, Tihanyi Ákos mellett dolgozott akkor. A rendező, Szirtes Tamás a premier előtti napokban beszélt arról beszélt nekünk, milyen fontos, hogy a munka folyamatos legyen, hiszen a 9-11 éves korosztály nagyon érzékeny, ez éppen a legnagyobb a fizikai változás kapuja:

Ebben a korban a gyerekek néhány hónap alatt is rengeteget változnak, mutálnak, változik a testük. Az biztos, hogy ezzel a három fiúval (az első szereposztás - a szerk.) a következő évadot végig lehet csinálni, de szükségünk van az utánpótlásra is.

billy elliot  - a Musical

Ebben a darabban mindenki egy kicsit Billy Elliot, hiszen olyan szereplők vannak, akik gyerekkoruk óta erre a pályára készültek, de nagyon későn és nehezen találták meg a saját tanáraikat, a saját Mrs Wilkinsonjukat –

mondta az Opera Cafénak Gallusz Nikolett. 

Kilenc tehetséges Billy mutatkozott be az Erkel Színpadán az elmúlt három évben, akik elképesztő mennyiségű munkával érték el, hogy főszerepet játszhassanak. Az utolsó előadáson, szeptember 22-én pedig minden Billy, minden szereposztás összes színésze együtt vett búcsút a közönségtől. Ha a darab nem is, a tehetségkutatás és a fiatalok képzése folytatódik az Operában és a Nemzeti Balettintézetben.