Kihívások kellenek – a bezártság idején is. A magyar táncélet is megállt egy pillanatra, amikor a színházak bezárták ajtajaikat, de azóta egyre több túlélési stratégia fogalmazódik meg a közösségi oldalakon. Ilyen a "legényesezés" is.

Fotó: Magyar Nemzeti Táncegyüttes

 

A Legényesezz otthon!-t a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kezdeményezte. 

Fontos, hogy mindenki, aki megteheti, most maradjon otthon! De mi otthon is tudunk táncolni… Mutasd meg a világnak, milyen virtuózan táncolsz kalotaszegi legényest!

– olvasható a bejegyzésükben.

A feladat: adj elő hat szabadon választott kalotaszegi legényes pontot a lakásban, majd töltsd fel ezt a videót a saját oldaladra! Ezután nevezd meg három ismerősödet, akiknek szintén teljesíteniük kell a Legényesezz otthon! kihívást. Ha betartod az előírásokat, és otthon gyakorolsz, akkor hamarabb mutathatod majd meg tudásodat újra a színpadon!”

A felhíváshoz rögtön csatolták az első videót is: a kezdeményezést Sánta Gergővel, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Harangozó-díjas táncos szólistájával indították, azóta rengetegen csatlakoztak, köztük például Ertl Péter is, a Nemzeti Táncszínház igazgatója vagy Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője.

A legényes egy adrenalinbomba, másodpercek alatt kell kitalálni a következő lépést, és közben fokozni a táncot, amelyet nagy ugrásokkal kell zárni, hatalmas tánctudással és jó dramaturgiai érzékkel kell rendelkezni hozzá, hogy a pillanat hevében a maximumot hozd ki az improvizációdból–

mondta el a Fidelio.hu-nak Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója.

Az együttes az otthon tanuló diákokra is gondolt, ­YouTube-csatornáján egy-egy hétig elérhetővé teszi valamelyik mesejátékát. Elsőként a Sárkánymesét, másodikként pedig a Csipkerózsikát mutatja meg online a közönségnek.