Nem először jár Budapesten, de akárhányszor jön, megtölti a rendelkezésre álló teret. Emanuel Gat ráadásul idén áprilisban egy egészen rendkívüli darabot hoz, a Sunnyt. 

Julia Gat

 

A Sunny egy "koreográfiai csoda", írja róla a nemzetközi tánckritika. Dícsérik a kompozíció gazdagságát, a hangulat- és színváltások zsenialitását, és természetesen a zenét, a zeneszerzőt,  Awir Leont. Mert a Sunny nemcsak egy táncmű, hanem egyszerre koncert is. Azoknak, akik megszokták már Gat érzékeny zeneiségét, ez egyáltalán nem meglepő.

Hiszen a marokkói–izraeli gyökerekkel rendelkező francia táncművész-koreográfus, Emanuel Gat eredendően nem koreográfusnak, hanem karmesternek készült. Rajong érte a szakma, a Le Figaro kritikusa például így írt a darabról: 

a hosszúra nyúló csendek, a bravúros jelmezek, a játékosság, a metsző pillantások és a kitörő kacajok együtt hozzák létre az előadás világát, melyben túlcsordul a fiatalosság, az életöröm és a derű.

A Marvin Gaye Sunny című dalának motívumaira épülő táncelőadás április 12-én és 13-án látható a Trafóban. 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál hoz még egy unikális előadót a tánc és az újcirkusz szerelmeseinek: Yoann Bourgeoist. Tőle pedig a Minuit című produkciót, amit szintén a Liliom utcában tekinthet meg a közönség. 

Bourgeois két éve A történelem mechanikája című előadásával robbant be a köztudatba. Ha valaki egyszer látta a különös, forgó lépcsőről lezuhanó, majd oda „visszapattanó” férfi alakját, soha nem felejti el.

Új produkciója - a Fesztivál ígérete és az előzetesek alapján - ehhez hasonló, lenyűgöző jelenetek füzére lesz. Szólók, duettek és rögtönzött élő zene: négy akrobata és egy hárfaművész költői küzdelme a világ kiegyensúlyozatlanságával – földön, trambulinon, levegőben.

Minuit - Yoann Bourgeois from Bonlieu Scène nationale Annecy on Vimeo.