Egy igazi "koreodrámával" lepi meg a közönséget a Magyar Nemzeti Balett együttese márciusban: érkezik a Laurencia, Michael Messerer látványos és hatalmas érzelmeket megmozgató koreográfiájával.

 

Laurencia cselekménye Lope de Vega A hős falu című drámáján alapul. A történet – ami valós eseményeken alapul – egy Fuente Ovejuna nevű spanyol faluban játszódik, amelynek népét a Parancsnok kemény kézzel irányítja. Mindenki féli a helytartót, aki kegyetlenségéről és haragjáról hírhedt. Ő pedig kinézi magának az egyszerű parasztlányt, Laurenciát, akinek viszont már van választottja, Frondosó.

Visszautasítja a Parancsnokot, aki éktelen haragra gerjed.

Több alkalommal is megpróbálja kényszerrel megszerezni a lányt: kastélyába viteti őt, szerelmét pedig bebörtönzi. A falu népe viszont a szerelmesek mellé áll, és fellázad a zsarnok ellen. Aki tehetetlenségében pénzzel igyekszik megőrizni a nyugalmat, le akarja fizetni az embereket – sikertelenül. A Frondoso megmentésére verbuvált sereg véres bosszút áll rajta.

Az első koreográfia és Messerer

A koreográfiát Vakhtang Chabukiani 1939-ben készítette a leningrádi Kirov Színház (eredetileg és napjainkban is: szentpétervári Mariinszkij Színház) számára, amelyet 2010-ben újított fel a világ legjobb balettmesterei közt számontartott Michael Messerer.

Az orosz koreográfus előszeretettel nyúl hozzá korábbi remekművekhez, ha azok olyan időtlen témákat boncolgatnak, mint az emberi méltóság, az igazság vagy a szabadság.

Laurenciában a tömeg válik főhőssé, a történet a közösség erejére hívja fel a figyelmet.

A kétfelvonásos balett zenéjét Alexander Krein komponálta, aki komolyan vette az eredeti helyszínt és zenéjével a spanyol folklór világát idézi meg a színpadon.

Laurencia Budapesten

Magyarországon a darabot 1970 és 73 között mindössze 17 alkalommal játszották, a főbb szerepeket Orosz Adél és Róna Viktor mellett Aradi Mária táncolta, aki Evgeny Popov és Anna Andrushko betanító, valamint Dózsa Imre, Pongor Ildikó, Prokofieva Irina és Szakács Attila próbavezető balettmesterek mellett ugyancsak közreműködik a darab színpadra állításában.

Nemcsak a koreográfia, de az eredeti látványvilág is megújul az Opera produkciójában. Vadim Ryndin korhű díszlet- és jelmezterveit Rózsa István és Rományi Nóra frissítette fel és gondolta újra.

A többszörös szereposztás címszerepében Melnik Tatiana, Tanykpayeva Aliya, Kosyreva Diana és Balaban Cristina látható, Frondosót Leblanc Gergely, Timofeev Dmitry és Majoros Balázs táncolja, Parancsnokként pedig Kekalo Iurii, Radziush Mikalai és Melnyk Vladyslav lép színpadra. A Magyar Állami Operaház Zenekarát a moszkvai Bolsoj Színházban és a londoni Covent Gardenben is rendszeresen vezénylő, a balettek terén is nagy tapasztalattal rendelkező orosz karmester, Pavel Sorokin dirigálja.