Szögre akasztották a balettcipőt a párizsi művészek, amikor kiderült, hogy a kormány nyugdíjreformot tervez. Karácsonykor pedig utcára mentek, de nem akárhogy: egy részletet adtak elő A hattyúk tavából.

Fotó: Eric Blanc

 

A párizsi kormány most olyan előjogot készül megvonni a balettművészektől, amit még XIV. Lajos vezetett be, 1689-ben. A táncosok korai nyugdíja – művésznyugdíj – 42 éves koruktól biztosítja a táncművészek számára az aktív karrier lezárásának lehetőségét. A korai nyugdíj praktikus oka nyilván az, hogy ez a pálya olyan fizikai megterhelést jelent, amiben a test alaposan kimerül. Nem beszélve a sérülésekről, amiket csak kevesen úsznak meg.

Az új törvény értelmében a nyugdíjba vonulás 64 éves korukban történhetne meg - ami az érdekvédelmi szervezetek szerint teljesen elképzelhetetlen, hiszen ezek a táncművészek már 7-8 éves koruk óta teljes erőbedobással dolgoznak. 

A sztrájk már december 5-e óta tart, több előadást is le kellett mondania a Párizsi Operának. A művészek december 24-én az utcára mentek, egészen pontosan a Garnier Palota elé, ahol fehér tütüs balerinák táncolták A hattyúk tava egy részletét. 

Az, hogy milyen hatással volt ez a döntéshozókra, majd a januári tárgyalásokon kiderül.

(Cikk forrása: Huffington Post)