Szergej Polunyin, a "tetovált balett táncos",  a "balett fenegyereke" egy kis filmes kitérő után visszatért a tánchoz: Satori címmel önálló estje lesz a londoni Colosseumban december elején. 

Fotó: Сергей Сараханов @Sergei Sarakhanov

 

Megvilágosodás táncnyelven

Hogy és miért lesz valaki táncos? Milyen lélektani folyamatok zajlanak egy táncművészben a kezdetektől a profizmusig? Hogyan válik mentálisan is táncművésszé valaki? Szergej Polunyin, aki az elmúlt évtizedekben a legmagasabb csúcsokat és a legnagyobb poklokat is bejárta, most saját útjáról készített előadás-sorozatot, a Projekt Polunint. Az est a megvilágosodásra használt buddhista kifejezés, a Satori címet viseli – ahogy Polunyin saját korográfiája is.

Fotó: Albert Watson

De nézzük meg közelebbről

Egy hét perces darabbal indul az este. A  First Solo-t Andrej Kajdanovszkij koreografálta Polunyin számára. A Polunyin-szerelmesek ismerhetik már Kajdanovszkij nevét, hiszen 2016-ban a Tea And Coffee című koreográfiája már szerepelt a művész repertoárján.

Ezután következik Kasjan Golejzovszkij balettszvitje, a Scriabiniana. A darab apropója, hogy a nagy koreográfus éppen 125 éve látta meg a napvilágot. 

Golejzovszkijt először látni... ez jelentette nekem a bátorságot ahhoz, hogy a saját utamon kezdjek járni –

mondta Polunyin. A Balanchine művészetét is meghatározó orosz koreográfus közvetlenül az orosz forradalom előtt tűnt fel a kulturális életben, 1916-ban megalapította saját együttesét, majd a Bolsojhoz szegődött, ahonnan 1927-ben eltávolították. A Scriabiniana című darabot 1960-ban koreografálta.

Polunyin mellett táncol majd korábbi élettársa, a világhírű balerina, korábbi szerelme, Natalia Osipova és a The Royal Ballet, a Birmingham Royal Ballet, a Moscow Academic Music Theatre, a Bolsoj Ballet, a Stuttgart Ballet és a Hamburg Ballet néhány táncosa.

Fotó: Valeria Komissarova 

A befejező, harmadik darab pedig a Satori című balett lesz, amit maga Polunyin koreografált Lorenz Dangel zenéjére és a Scriabiana szereplőire. De nyilván nem maradhat ki a szóló, amin keresztül a világ megismerte őt: a darab a  2015-ös Take Me To Curch  kibővített változatával zárul.

Úgyhogy itt az apropó, hogy ismét megnézzük az eredetit!