Rövidfilm egy depresszióval küzdő nőről, aki vagy elkezd úszni vagy elsüllyed. Az érzelmi töltöttség mellett a tökéletes vizuális hatás is adott: a gyönyörű Francesca Hayward kelti életre az észak-ír festő, Ian Cumberland egy alkotását. 

Fotó: Francesca Hayward a “Sink or Swim” című koreográfiában

 

Érzelem és értelem

A Nowness oldalán jelent meg a Londonban élő rendező, Louis-Jack legújabb rövidfilmje, a Sink or Swim (Elsüllyedni vagy úszni). A film egy magányos, depressziójával küzdő nő fojtogató, fájdalommal, szorongással és feszültséggel teli érzelmi világát beszéli el a tánc nyelvén. 

A főszereplő nem más, mint a Royal Ballet vezető magántáncosa, Francesca Hayward. Tökéletes test, tökéletes arc, tökéletes szenvedés. 

Fotó: Francesca Hayward a “Sink or Swim” című koreográfiában

Nem lehetsz mezítlen

A filmet egy olajfestmény, az észak-ír festő, Ian Cumberland egyik műve ihlette. Ezen a képen önmagát festette meg teljesen felöltözve, amint alámerül egy kád vízbe.

Kép és interjú itt.

Mindig arra használom a táncot, hogy az érzéseimet és a nyugtalanságomat kifejezzem –

Charlotte Edmonds, a Royal Ballet egyik, fiatal koreográfusokat támogató projektjének résztvevője is részese volt a film előkészítésének. Számára a tánc egy olyan eszköz, amivel kifejezheti, feldolgozhatja azt, ami éppen a leginkább foglalkoztatja. 

Fotó: Francesca Hayward a “Sink or Swim” című koreográfiában

Amikor gyakoroltam, át kellett mennem nagyon nehéz időszakokon, sokszor találtam magam a padlón. Szenvedtem a csöndtől és soha nem voltam elég bátor, hogy ezekről beszéljek. Talán éppen tölt el ez a film jóérzéssel: ma már biztos vagyok benne, hogy nem kellene, hogy szégyent érezz, amikor éppen nem tudod a fejedet a víz felett tartani.

És íme a rövidfilm a magányról, az elhagyatottságról, a nagy sötéten át pislákoló fénysugárról.