Nincs szerelem tragédia nélkül – fokozottan igaz ez a mondat akkor, ha ezt a szerelmi történetet Puskin vetette papírra. Egy kiégett férfi, egy epekedő nő és egy végzetes párbaj - ez nem lehet más, csak az Anyegin. Január 18-án ismét az Opera színpadán.

Fotó: Csillag Pál, forrás: opera.hu

 

A "felesleges ember"

Alekszandr Szergejevics Puskin az 1820-as évek elején elkezdte írni verses regényét, ami egy életunt, szplínes, sehova sem tartó dandy útkereséséről szólt. Puskin 9 éven át írta a remekművet, amihez a korabeli olvasók részletekben juthattak hozzá. Az Anyegin több mint egy tragikus szerelmi történet, a 19. századi Oroszország mindennapjainak, problémáinak tűpontos "fotográfiája".

Anyegin nem egy különösebben rokonszenves figura, se nem állhatatos, se nem tiszta lelkű, művész akar lenni, de inkább csak kontár, aztán tudósként próbál szerencsét, belekóstol a földesúri szerepbe, de mindent megun. Elönti a depresszió – amit Puskin akkor nyilván nem ezen a néven nevez –, teljesen haszontalanná, feleslegessé válik környezete és önmaga számára is. De egy lány beleszeret, ahogy ez lenni szokott.

Tatjana: az érzelem

Amikor meglátja Anyegint Tatjana, rögtön beleszeret. De hiába, a férfi visszautasítja, pedig Tatjana a kor erkölcseivel dacolva maga ír levelet neki, hogy szerelme tényéről a leplet lerántsa. Anyegin viszont több mint elutasító: Tatjana húgát, Olgát kezdi el ostromolni annak ellenére, hogy Olgának barátja, Lenszkij udvarol. Mielőtt Lenszkij meghalna, térjünk át a regényről a táncra!

Anyegin: a balett

A Puskin-mű alapján írt balett darab három felvonásos, a megszólaló zenedarabok Pjotr Iljics Csajkovszkij művei, a koreográfia Joh Crankot dícséri.A balett története Tatjana születésnapjával kezdődik, mindenki a nagy eseményre készül. Itt ismeri meg a lány Anyegint, akibe beleszeret és levelet ír neki.

Fotó: Csillag Pál, forrás: opera.hu

A szerelmes lány epekedve várja Anyegin válaszát, de a férfi inkább összetépi a levelet. És ezután következik az Olga-jelenet, amivel Anyegin minden számára fontos embert vérig sért. Közben megérkezik az ünnepségre Gremin herceg is, aki a család régi barátja, ő viszont Tatjánára vet szemet. Fel is kéri táncolni, miközben Anyegin továbbra is Olgának csapja a szelet. Lenszkij ezt nem tűrheti tovább és párbajra hívja (korábbi) barátját. Szerencsétlenségére Anyegin jobban küzd nála, meg is hal. 

Magyar Állami Operaház, 2012

Anyegin hosszú évekre eltűnik és Tatjana feleségül megy Gremin herceghez. Tíz év telik el, mikor a herceg bált rendez, ahol Anyegin is feltűnik. A "felesleges ember" ekkor már rádöbben, hogy Tatjana volt az egyetlen, aki igazán szerette, és élete legnagyobb lehetőségét szalasztotta el egykoron. Meg is próbálja visszaszerezni őt, de nem jár sikerrel.

Fotó: Csillag Pál, forrás: opera.hu

Amikor Anyegin levelet ír Tatjananak, hogy látni szeretné, bár a lány érzelmei újra kavarogni kezdenek, megkéri férjét, hogy legyen jelen a találkozón. Anyegin szerelmet vall neki, de már hiába, a hercegné visszautasítja a férfit, majd összetépi levelét, ahogyan ő is tette évekkel ezelőtt. Győz az erkölcs, a hűség és a valódi szeretet - ahogy ennek egy tanulságos mesében lennie kell.

Fotó: Csillag Pál, forrás: opera.hu

Január 18-án Anyegint Oláh Zoltán, Tatjanát Popova Aleszja, Lenszkijt pedig Timofeev Dmitry táncolja az Opera színpadán.

Részletes szereposztás itt.