Dübörög, dübörög a vágy villamosa, felszáll rá mindenki, Stella, Mitch, de leginkább Blanche Dubois, a finom, érzékeny lelkű tanárnő, aki menekülne múltja elől valami újba, valami ismeretlenbe, de ez a múlt visszahúzza. Tennessee Williams világot bejárt drámájának balett-termi próbáját nézve egyértelmű a vágynak ez a dübörgése: gazdag zenei szövet és a modernet a klasszikussal ötvöző, expresszív koreográfia olyan randevút adnak egymásnak, amilyen csak egy igazi randevú lehet: izgalmas, tökéletes dramaturgiájú, erotikától fűtött találkozó, ahol a felek nemcsak kibontakoznak, de egymásból táplálkoznak. 

„Nem akartam színházi effekteket, sötét szobát, forgószínpadot. Filmes snitteket, filmszerű pörgést akartam, hogy az egyik jelenet következzen a másikból és egy pillanatra se lankadjon a figyelem” – mondja Venekei Marianna, akinek ez az első egész estés koregoráfiája. A figyelem nem lankad, Dés László zeneszerzővel minuciózusan kidolgoztak, felépítettek minden egyes jelenetet, mozzanatot az eredeti korban és helyszínen, az 1940-es évek New Orleansában játszódó műben, s az eredmény kézzel fogható: a táncosok, szólisták és kar egyaránt imádják táncolni A vágy villamosát, s bizony bánhatja, aki kimaradt belőle. 

Fotó: Emmer László

Blanche Dubois előkelő, kifinomult dáma, ám gyenge idegzetű, múltjának rabja és fél az öregedéstől. Finom mozgása Venekei koreográfiájában húga férjével, a dúvad Stanley-vel való ádáz hadakozásba csap át, mígnem a darab végére a teljes őrület táncát járja. Stella, a külvárosi porfészekben megrekedt odaadó feleség nővérét érkezése pillanatától fogva mély szeretettel, gondoskodással veszi körül, kettősük a boldog gyerekkort idézi és szoros kötelékről árulkodik. Igen ám, de ott a sógor, a nyers erejű, animális Stanley Kowalsky, az igazi munkásöntudatú macsó, aki nem tud mit kezdeni a szerinte inkább finomkodó, mint finom lélekkel. Stella pedig kénytelen lavírozni brutális modorú férje és a betegségét egyre kevésbé titkolni tudó nővére között hol ide, hol oda húzva, hiszen boldog házasságban él, rajong a férjéért, de a húgát is szeretné kiszolgálni és jövőjét biztosítva látni. A táncosok kivételes érzékenységgel, dinamizmussal és meggyőző erővel jelenítik meg a világirodalom emblematikus karaktereit, látszik, hogy az eredményt egyénileg és közösen is komoly felkészülési folyamat előzte meg. 

A legelementárisabb erejű figura Venekei művében talán Stanley, itt aztán ki lehet adni minden agressziót, dühöt, nőgyűlöletet és leplezni vágyott kisebbségi érzést. „A színészi játékot, a karakterformálást is nagyon komolyan vettem – mondja Majoros Balázs, Stanley alakítója – olykor azon kaptam magam, hogy a metrón gyakorlom a vad, gyűlölködő arckifejezéseket, mígnem elkezdtek furcsán nézni rám az emberek. A filmes verzió Marlon Brando és Vivien Leigh főszereplésével jó inspirációt jelentett, a drámát pedig most olvasom. Sajnos színházban nem láttam a darabot, de szerencsére már a próbák legelején nagyon elkaptuk a figurákat, jól beállt a művet jellemző hangulat, a premierig pedig tökéletes lesz” – mondja Balázs, aki azért reméli, az életben lágyabb, mint Stanley Kowalsky kegyetlen, nyers férfiasságú figurája.

S hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Először a librettó született meg, ezután jött a zene. Van itt minden: jazz, kortárs, szimfonikus, bigband. A koreográfus beavat: azonnal tudta, kiket akar a szerepre. „Nekem van egy speciális, inkább a jazzhez közel álló stílusom, olyan művészeket szerettem volna, akik ebben a mozgásformában otthon vannak. Mivel éjjel-nappal a táncosokkal vagyok, tudtam, ki képes erre, ki az, aki ebben jó. Az első szereposztással (Carulla Leon Jessica, Földi Lea, Majoros Balázs, Biocca Mark James) már december óta próbálunk, de a második szereposztás is nagyon jó kis csapat, itt Balaban Cristina lesz Blanche, Krupp Anna Stella, Rónai András József Stanley és Bajári Levente Mitch.”– tudjuk meg a műhelytitkokat.

A darab elején és végén a gyerek Blanche és Stella tűnnek fel, őket a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei jelenítik meg: a lányok láthatóan óriási élvezettel, s fegyelemmel várnak sorukra. „Együtt táncolunk a felnőttekkel” – mondja a kis Stellát alakító Nagy Zorka, aki a profi balerinákra jellemző komolysággal pózol, amikor a darabbéli Stanley a próba szünetében emelgeti.

S hogy a mű vége mi, a fájdalmas végkimenet hogyan jelenik meg, azt éppúgy nem árulom el, ahogy azt sem, hogy Stanley és Blanche között végül történik-e valami. (Ez a kérdéses valami, a mű legnagyobb titka is tökéletesen lett a tánc nyelvére lefordítva.)

Dés László izgalmas fordulatokban gazdag, áradó zenéje és Venekei Marianna lebilincselő koreográfiája bizonyítja, nem lehetetlen világhírű drámát a zene, illetve a tánc nyelvén újraalkotni úgy, hogy abban benne legyen tökéletesen az eredeti mű, mégis teljesen új formanyelvet, s ezáltal esztétikai minőséget hozva létre. 

Szálljanak fel Önök is e villamosra, s hagyják a peronon a cipelnivalójukat. Jön az úgyis magától. 

kommentek: 0

Tovább olvasom

A kulcsszó: Bartók

Három műfaj, három neves alkotó, egy zeneszerző három műve - az Opera Magyar Évadának keretében Frenák Pál koreográfus társulata, a Juhász Zsolt vezette Duna Művészegyüttes és a Magyar Nemzeti Balett egyazon estén Bartók-darabokat kelt életre. A produkció a Bartók TáncTriptichon nevet viseli, amelyről Solymosi Tamás balettigazgatóval és a koreográfusokkal beszélgettünk.

frenák juhász zsolt solymosi bartók

kommentek: 0

Tovább olvasom

De elég szegény sem, hogy hagyjam magam úgy szeretni, ahogy ön elképzeli - ifj. Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regényében ezzel a mondattal vesz búcsút a főhős igen nagy becsben tartott kurtizán-szerelmétől, Marguérite Gautier-től. És hogy ennek mi köze az Inversedance- Fodor Zoltán Társulat-hoz? Kiderül.

Fotó: Mészáros Csaba

kommentek: 1

Tovább olvasom

Nem telhet el hónap Misty Copeland nélkül - pláne nem akkor, amikor élete legnagyobb szerepeit táncolja. Miközben folyamatosan turnézik és interjúzik legújabb könyvével, és a balett világán kívülre merészkedve most az egész nyugati világ egészségének megmentését tűzte ki célul, táncol is. Ráadásul rengeteget. A New York Times végre a szerepeiről kérdezte a sztárbalerinát.

Misty Copeland - Woman of the Year/ Glamour

kommentek: 0

Tovább olvasom

1 klasszikus, 1 népies, 1 modern. Ha valaki netán félne, fel tudja-e dolgozni Bartókot ilyen mennyiségben, annak csak azt mondhatom, fel. Ebben persze A fából faragott királyfi bemutatójának századik évfordulójára készült, igen ambiciózus koreográfiák is sokat segítenek, nemcsak mert három teljesen különböző táncstílusról, illetve táncműről van szó, de mert mind a három a mai kor befogadói esztétikai igényeinek megfelelő eleven, dinamikus, friss és modern. És a hangsúly ezen van. A modernségen.

Színe és Frenákja

A Triptichon talán legizgalmasabb produkciója Frenák Pál A fából faragott királyfija. A nemzetközi hírű koreográfus azt mondja a vele készült interjúban, hogy ellentétben azzal, ki mit hisz róla, a fantázia szabad szárnyalása mellett tud ő kötöttebb formákban is gondolkodni. Persze ne képzeljük, hogy ezúttal meghazudtolja önmagát: az ő Fából faragottjában se erdő, se patak, de még királylány és királyfi sincs (legalábbis nem egy), de közben mégis minden ott van, csak épp azt a mindent az emberi testekből és az általuk alkotott képi formákból a néző alkotja meg. Frenáknál nem pusztán érzéki élményt kapunk, nekünk magunknak kell megfejteni, mi is a helyzet.

Fotó: Nagy Attila

Egy kábé 40 fokos szögben álló lejtőn játszódik a mű nagy része, na meg a fentről leengedett kötélen és az abban kapaszkodó, izgalmas férfitestben. Persze mindegyik férfitest izgalmas, ahogyan Frenáknál mindig, de ezúttal a nők is izgalmasak kibontott, arcot takaró loboncukkal, kihívó miniszoknyájukkal és fényes tűsarkúikkal. A nőalakok a mai kor tipikus bombanői, egyszerre vadak, önmagukból kivetkőzőek, s felelnek meg az elvárt és egységesített, titkárnő-plázacica-üzletasszony keverékéből gyúrt nőideálnak. A Compagnie Pál Frenák és a Magyar Nemzeti Balett táncosai olyan egységet alkotnak, hogy észre sem vesszük, melyikük hová tartozik.

Harc a rosszfiúk ellen

A csodálatos mandarin női főszerepét Popova Aleszja és Kozmér Alexandra táncolja kettős szereposztásban.  A mandarin vágyát fellobbantó lányt gyötrik, kínozzák a rosszfiúk, próbálják ellehetetleníteni és megtörni, de ő a végsőkig harcol, nem adja fel. A kisemmizett, mindenétől megfosztott lány egyszál fekete csipkés dresszben olyan eleven szenvedéllyel, sőt szenvedéssel éli át, hogy szinte nem is lehet másra figyelni.

Fotó: Pályi Zsófia, Nagy Attila

Seregi az alkalomra felfrissített, világhírű koreográfiája nincs keleti környezetbe helyezve – ahogy történt ez anno Harangozó Gyula ’45-ben készült verziójában, hogy eltávolítsák a szexussal teli, az orgazmust és a halált agresszivitással ötvöző, provokáló művet – most tulajdonképpen bárhol, bármikor lehetünk, egy kis padlásszobában a múlt század fordulóján éppúgy, mint egy lepusztult, sötét bűntanyán 2017-ben.

A vágyakozó mandarint Bakó Máté és Bajári Levente alakítja, szerepük pokolian nehéz, a mű végén a lábuknál fogva akasztják fel, úgy állította be centiről centire a felújítást jegyző Kaszás IIdikó koreográfus, hol álljon meg az a bizonyos, zsinórpadlásról belógatott kötél.

Piros harisnya és rózsaszín spicc cipő

A Duna Művészegyüttes mindenképp új szín az Opera színpadán. Nemcsak mert a Táncszvit az első együttműködésük az intézménnyel, de mert érződik, ők máshonnan jöttek, más mozgásstílust képviselnek, másképp próbálnak – minden tekintetben újat hoznak. Juhász Zsolt koreográfus-társulatvezető nyolc párra álmodta meg Bartók nagyszabású zenekari művét, hozzájuk jön a Magyar Nemzeti Balett (kétszer) két szólistája, a tehetségét egyre több szerepben (legutóbb A kalózban) megcsillantó Bakó-Pisla Artemisz Szigeti Gáborral és Radina Dace-Bajári Levente kettőse.

Fotó: Nagy Attila

A szólisták balett-táncosi fegyvertárukból építkeznek, de szólóik tökéletesen illeszkednek a tánckar rusztikusabb folklór vonalához. Hiába, az azóta táncikonná vált, felejthetetlen Ifj. Nagy Zoltán mondása megint beigazolódik, a balett minden tánchoz nagyon erős alap, s aki innen közelít a többihez, mindig nagyobb munícióval bír, mint fordítva. A szólisták ruháiban a jelmeztervező Furik Rita mind a formákat, mind a színeket-anyagokat tekintve ötvözi a néptánc harsányabb, teltebb és a klasszikus balett inkább pasztellbe hajló színvilágát. A vizuális innováció és alkotói merészség csúcsa, amikor a piros nejlonharisnya fölé Bakó-Pisla Artemisz a piros néptánccipő helyébe halvány rózsaszín spicc cipőt húz, az elméletileg össze nem illő színek szándékos összehozása egyszerre provokatív és jelzésértékű: lám, a balett ilyen formabontó is lehet, s a népiesebb motívumokat felvonultató ruhának sem árt egy klasszikus spicc cipő. A tánckar modern jelmezeinek földközeli színei pedig rímelnek a természet dúlását bemutató bartóki zenére.

Száz év ide vagy oda, ezen az estén a mát, illetve a mindenkor érvényest látjuk a színpadon: a TáncTriptichon nem poros, nem a múltba révedez, a néptáncra építő része is a mának szól.

3 mű, 3 stílus, 3 koreográfus, mindenki eldöntheti, számára melyik áll a dobogó legfelső fokán.

kommentek: 0

Tovább olvasom