A világ ugyanis - és persze Budapest - ma a táncot ünnepli, hiszen április 29-e minden évben a Tánc Világnapja. A fővárosban gálaest, kortárs és klasszikus előadások sora, de még flashmob is várja a táncszeretőket.

Illusztráció: Keleti Éva fotója

 

A kezdet kezdete

Ahogy arról már írtunkJean-Georges Noverre francia balettművész születésnapját, április 29-ét az UNESCO nyilvánította tánc világnapjának 1983-ban. Itthon minden évben találnak gazdára a Margyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjai, valamint az Imre Zoltán-díj, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjai és a Fülöp Viktor-ösztöndíjak is. Így lesz ez ma este is, a Művészetek Palotájában.

De ki volt ez a táncvirtuóz, akinek tiszteletére ma a világ minden táján táncra perdülnek színpadon és utcán?

Noverre-t a "tánc Shakespearejének" nevezik, bár a dráma mesterének munkáivak szemben az ő 150 balettjéből sajnos egy sem maradt fent az utókor számára. 1754-ben mutatta be első munkáját a nagyközönségnek, s öt-hat évvel később már publikálta is első könyvét, a Lettres sur la danse et les ballets-t (Levelezések a táncról és balettről). Noverre ebben élesen kritizálta a kor táncmestereit, majd ebből az elégedetlenségből kinőtt egy új stílus, a narratív balett előfutára, a ballet d'action (vagy pas d'action).

A tánc oly kevéssé expresszív vagy drámai manapság, hogy babák vagy gépek könnyedén helyettesíthetnék a táncost

 - írja könyvében, a 18. században. Nem kis merészség volt ez tőle. Noverre találta meg a balett útját a színpadra, felfedezve az érzelmek és indulatok kifejezésének módját e táncban, megtörve a rideg, merev formákat, melyeket a táncosok korábban alkalmaztak.

Hídra fel!

A tánc világnapja jegyében péntek délelőtt tízperces táncakciót szervezett a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház a Margit híd déli járdáján. A Pas-De-Bridge – Táncolj hídon! elnevezésű flashmob megvalósításában a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, valamint a Bailart TáncStúdió diákjai is részt vettek.

A kezdeményezés célja, hogy megmutassák, a kortárs tánc nemcsak művészi önkifejezési eszköz, hanem olyan mozgásforma, amely nemtől és kortól függetlenül formában tart és jó hatást gyakorol a közérzetre. A társulat tavaly rendezte meg először a táncakciót több mint hatvan résztvevővel. És íme, ez volt a koreogárfia.

Pas-De-Bridge from Gobi on Vimeo.

Este pedig

A gálaműsorban - ahol a fent leírt díjakat is kiosztják - közreműködik a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Góbi Rita Társulat, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Győri Tánc-, és Képzőművészeti Iskola, valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola. Az estet Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője rendezi.

És a Bethlen téren

A Közép-Európa Táncszínház a K-Arcok sorozat negyedik szakmai bemutatójával ünnepli a tánc világnapját a Bethlen Téri Színházban. Halász Gábor koreográfus Horváth Adriennek készítette a Metamorfózis című szólót. Az előadást követően Turbuly Lilla író beszélget az alkotóval és az előadóval. A KET egyedülálló előadássorozatában a társulat táncművészei a szóló műfajában merítkeznek meg többek között olyan koreográfusokkal közösen, mint Hód Adrienn, Réti Anna, Halász Gábor és Kun Attila.