De már az egész világ ismeri az arcát - amit hihetetlen mennyiségű pénzért és figyelemért Siának kölcsönzött -, vadóc mozdulatait, mindenki tudja, hogy hogyan él és mennyit gyakorol, tinédzserek százezrei tanulják tőle, hogy mit kell szeretni és mit utálni, mit kell nézni és hogyan kell sminkelni. És miközben pimasz és fiatal, az egyik legjobban kereső táncos-színésznő az USÁ-ban. Szóval kicsoda Maddie Ziegler?

Fotó innen.

 

Maddie Ziegler kétéves kora óta táncol, kilenc volt, mikor a szülei elváltak. A hivatalos életrajzban szereplő adatok szerint épp azért, mert a család anyagi és érzelmi tartalékai Maddie tehetségének tréningezése folytán kifogytak. Még nem volt nyolc, mikor először televíziós (és akkor már nyert több táncversenyt is) műsorban dolgozott: konkrétan Paula Abdul reality show-ja volt, a Live to Dance, ami valami homályos oknál fogva végül nem ment adásba. 

Aztán gyorsan besétált Maddie életébe a Dance Moms, Amerika imádott reality-je, amiben Maddie anyjának is jutott szerep: a nyolcéves táncos lány Abby Lee Miller csapatának ifjú táncosai közül egyet, anyja pedig a gyakran zabos, civakodó mamát játszotta. Maddie édesanyjával és kisebb húgával együtt folyamatos szereplője lett a sorozatnak - így vált a világ egyik legismertebb táncosává.

Fotó:  Lucas Chilczuk/ Dancespirit.com

Persze rögtön felfedezte magának a filmipar is a gyönyörű, porcelánarcú amerikai Lolitát, szinte minden évben megtalálja egy-egy epizódszerep. Ebben az évben lesz a feature film-debütálása, a The Book of Henry-ben és egy animációs filmje, a Ballerina, amiben a főszereplőjének kölcsönzi a hangját.

Nem akarom bezárni magam a reality-k világába, kíváncsi vagyok, hogy van-e bennem ennél több - 

nyilatkozta a Hunger magazinnak. Tizenhárom évesen.

De ami (és még inkább, aki) idáig repítette - saját tehetségén és szorgalmán kívül - az egy saját arcát eltakarni vágyó, izgalmas hangú, rejtélyes nő volt, Sia. És a Chandelier.

Fotó: ardentfangirl.wordpress.com/ 2015 Grammy

2014-ben a Chandelier videója az év legjobb videói között versenyzett az ARIA Video Music Awards-on, a legjobb koreográfiát meg is nyerte. A videó minden idők 13. legnézettebb videója volt a YouTube-on, 1.2 milliárd letöltéssel.

Ezekhez a számokhoz képest persze némileg elhanyagolható a következő közös produkció, az Elastic Heart, amit csak 600 millióan néztek meg. Viszont nagyon sokan kritizálták, sőt a művésznőt (Siát) azzal vádolták, hogy egy pedofil jelenetet rendeztetett meg. Sia válaszolt a vádakra, szerinte a jelenet szimbolikus, mindkét szereplő az ő lelkiállapotait kelti életre, a küzdelem pedig nem köztük, hanem saját lelkében zajlik a valóságban. De persze soha senkitől nem kért bocsánatot azért, ha ez félreérthető lenne. A trilógia harmadik állomása a "Big Girls Cry" volt, tavaly. 

Maddie egy sor fellépésre és tévéshowra elkísérte Siát, eljátszotta az arcát, a lelkét az érzéseit. És a közös munka azóta sem állt meg, 2016-ban, Sia következő albumának egyik dalának klipjén, a Cheap Thrills-en ismét ott látjuk táncolni a most már tizennégy éves Maddiet. 

Aki persze mosolyog a legmenőbb újságok címlapjáról, modellkedik a legnagyobb divatcégeknek, sőt, van saját divatmárkája a húgával közösen, hatmillió Instagram- és egymillió Twitter-követője, 500 ezer Facebook-követője. Ha minden YouTube-on fellelhető videó letöltéseinek számát összeadjuk amiben feltűnik, 2 milliárd letöltésnél járunk.

És hogy van Maddie a balettal most? Beáll a sorba, hogy aztán kiállhasson belőle.