Karácsony előtt különösen erős vonzalmat táplálunk a hagyományok iránt: gyertyagyújtás, bejglisütés, Diótörő, mindenkinek megvannak a saját rituáléi, melyek megkönnyítik az év zárását. A Trafó egyik kedves év végi szokása, hogy átengedi a teret a Budapest Kortárstánc növendékeinek. Idén sem lesz másképp.

Fotó: Budapesti Kortárstánc Főiskola

 

Szereld magad!

Műalkotások készítéséhez nincs "lépésről lépésre" összeszerelési útmutató - írják a főiskola növendékei ajánlójukban. Pedig nincs más választás: egy táncprodukció nem tud másképp megszületni.

Ha túl nagyot lépünk, könnyű elvéteni, hibázni. Ha túl tipegős a haladás üteme, hamar elunja magát alkotó, néző egyaránt. Egy iskolában (de egy együttesben is) a vezető dolga, hogy segítsen az (ifjú) művészeknek, hogy minden esetben, minden lépésnél megtalálják a helyes mértéket. Aki tehetséges, tudja hová akar eljutni. Aki ügyes is, rájön hogyan jusson el oda. 

A táncosok és segítőik négy hónapja dolgoznak azon, amit december 20-án a Trafóban bemutatnak. Amit ígérnek: látható lesz az elsőéves Yrsa Heijkenskjöld szólója, és vegyes összetételű, nagyobb lélegzetű produkciókban sem lesz hiány.

Erkölcs és önsegítés

A fellépők között lesz Alja Branc, aki az erkölcs témáját járja körül:

Érdekelnek azok a mindennapi helyzetek, amikor az egyéni értelmezése az erkölcsnek és az önmegvalósításnak erkölcstelen viselkedéshez vezet. Nem szeretem, amikor az emberek bántanak másokat. Nem szeretem, amikor az emberek bántanak engem. És azt sem szeretem, amikor én bántok másokat. Az az igazság, hogy állandóan ez történik. Érzem az individualizmus jelenlétét a társadalomban, az egyén és annak céljainak a dicsőítését. Túlterheltnek érzem magam a sok ötlettől arról, hogy mi is az erkölcsös viselkedés. Mindezek mellett, szembesülök olyan helyzetekkel, ahol a hazugságok kevesebb kárt okoznak, mint az igazság. Ebben a kontextusban szeretném bemutatni ezen szituációknak az ünnepét a következő szlogennel: ’Megölni egy embert illegális, de nem illegális megölni az álmait.’

És Ivona Medić, aki a modern sámánok önmagukba vezető világát kutatja:

Az önsegítő kézikönyvek a modern világban a problémamegoldás népszerű formái. Iránymutatásul szolgálnak a modern ember számára, hogy magával és másokkal könnyedén foglalkozhasson. Orvossá, anyává, legjobb baráttá, kutyasuttogóvá, sámánná, szeretővé alakítanak minket. Mindazt, amit egy másik emberben kellett keresnünk, már magunk is meg tudjuk valósítani.
Magam próbáltam már többször is, de egyszer sem sikerült modern sámánná válnom. Soha nem sikerült közelebb kerülnöm önmagamhoz online légzési gyakorlatokkal, vagy közösségibbé válnom a ’Hogyan vegyenek észre az emberek – 7 egyszerű lépésben’ segítségével. Mint egy óda, megalkottam a saját önsegítő kézikönyvemet, ami – a maga öntudatlanságával – végig vezet az úton belső önmagamhoz.