Ezt főzte ki Vári Bertalan, aki fiatal korát meghazudtoló módon igen karakán stílusban dönt saját pályájáról. Például a gazdasági válság közepén (bár lehet, hogy az eleje volt az a közép) alapított új társulatot - 2011 áprilisában. A Harangozó-díjas művész a legkiemelkedőbb magyar együttesekben kupálódott: hat éven át tagja volt a  Novák Ferenc vezette Honvéd Együttesnek, Román Sándor mellett alapító volt a szolnoki Szigligeti Tánctársulatnak, ami 2000-ben már Experidance néven vált az ország egyik legkedveltebb társulatává. Vári az Experidance tánckarvezetője és szólistája, később pedig társkorográfusa volt nyolc éven át. Majd 2008-ban - felbuzdulva a névadás sikerén - Presidance Company néven új csapatot hozott létre, amit két éven keresztül működtetett, hozzájuk kötődnek azok az egész estét betöltő produkciók, mint a Hungarythm, Christmas Now és Transit. Majd 2011-ben újra váltás - egy éve működik már a VARIDANCE… A szlogen pedig:"bennünk lüktet a világ…"

Mintha egyszerre néznénk Michael Flatley-t, a STOMP-ot és a Cirque du Soleilt - na jó, utóbbinak egy jóval kissebb büdzséjű kiadását. A Variációk volt a debütáló mű, 2011 májusában. Vári azt ígérte, lenyűgöző válogatást ad a korábban már befutott koreográfiák legjavából - ami meg is történt. Olyannyira, hogy a darab egy évvel később is megállja a helyét a táncszínházi repertoáron.

A darab valószínűleg nem is a tánctól (hiszen minden elemét láttuk már valahol), hanem a személyességétől működik ilyen kitartóan. Az etüdök közötti érzelmi hidak ugyanis vallomásokból épülnek föl: „Az álmaimért élek. Táncban fejezem ki nőiességem, és neki köszönhetem a szerelmem" - vallja az egyik szólistalány. Vagy például: „Adrenalin és kihívás nélkül mit ér a világ? Gyorsabban, magasabbra, erősebben. Ez kell nekem” - avat be egy másik, kipirult táncos. Oder so: „Hiába vártak fiúnak, de én lány akartam lenni. Győztem. Amit a fejembe veszek, azt mindig elérem”.

Ráadásul ezalatt a bő egy év alatt az olaszok is belehabarodtak már ebbe a folklór-cirkusz- néptáncshowba: a Varidance két sikeres itáliai turnét is maga mögött tudhat már. Jövő pénteken viszont ismét ott lesz, ahol a premier volt - a Nemzeti Táncszinházban. Csak egy kicsit nyáriasítva, a Karmelita udvarban. Hogy augusztusban is lüktessen az a világ!