Napi 10-12 órányi fizikai igénybevétel, a sérülések, a folyamatos fájdalom elviselése: a balettművészek életének nagy része nem a reflektorfényben zajlik. Mit tesznek, mit tehetnek, hogy kicsit könnyebben viselje testük a folyamatos túlhajszoltságot? Hogyan érik el, hogy ez egyáltalán ne látszódjon a színpadon?

 Fotó innen.

 

Számos tanulmány szól arról, hogy – bármikor, bármely társulatnál vizsgálják – az aktív táncművészek 40-95 százaléka le van vagy volt sérülve. Ez praktikusan azt jelenti, hogy pályafutásának legfontosabb éveiben szinte minden táncosnak számolnia kell azzal, hogy ideiglenesen kiesik a munkából. Nem véletlenül tartanak nagyon a sérülésektől a művészek.

Az okot pedig általában a "túlhasználtságban", a túlhajszoltságban, a test túlfeszítésében látták az orvosok. Egy táncos gyermekkorától kezdve a hét minden napján legalább 4-5 órát táncol – és akkor még nem volt színpadon sem. Logikus, hogy a test nem bír ekkora terhelést, a "leggyengébb láncszem" időről időre bejelez: szakad, törik vagy húzódik. Vagy egyszerűen csak fáj, de a fájdalom szubjektív élmény, hozzá lehet szokni. Így például egy balett táncos fájdalomküszöbe olyan magasan van, hogy sokkal később reagálhat fontos figyelmeztető jelzésekre mint más, a testét ilyen tudatossággal használó ember.

És persze nem  minden táncos teste egyforma: ahány ember, annyi sérülés. Sokan ezért is kardoskodnak amellett, hogy amikor táncsérülésről beszélünk, ne a túlzott igénybevételt, hanem a "repetitív igénybevételt" tegyük felelőssé. Azaz a módszert, a technikát, a gyakorlás módját. Ez a megközelítés pedig a gyorsabb gyógyulásban, sőt a prevencióban is segít. 

Az Opera Caféból kiderül, szerencsés, aki 25 évet komolyabb sérülés nélkül táncolhat. Mit gondolnak erről a Magyar Nemzeti Balett művészei?  Balázsi Gergő Ármin, az Opera 2016-os évad legjobb pályakezdőjének választott magántáncosa beszél saját sérüléséről – és a gyógymódról.

Azt azonban a szakmai cikkek legtöbbje elmondja: a sérülések általában akkor keletkeznek, mikor a táncos fáradt, kimerült, kevésbé tud koncentrálni. Amire a folyamatos próbák, fellépések mellett nyilván nagy az esély.