Az Álmodóknak nem kell elaludniuk, ébren is álmodnak. Értelmet találnak az értelmetlenben, realitást a szürreálisban. Közben viccesek, fiatalok, energikusak és szépek. És skótok is. Skócia nemzeti kortárs tánctársulata ma este mutatkozik be a MÜPÁ-ban. 

Fotó forrása itt.

 

Humor, szépség, energia – ezt ígéri ma estére a Scottish Dance Theater, a Skót Táncszínház. Két táncművel, a 35 perces Dreamers-szel és a 25 perces TutuMuckY-val érkeznek ma a fővárosba, a Budapest Táncfesztiválra.

A Skót Táncszínház identitása nagyon jellegzetes: egyszerre élő, szokatlan és nagyon öntutatos –

írta róluk a Dancing Times. A Skót Táncszínház, ahogy azt korábban írtuk, Skócia nemzeti, kortárs tánctársulata, a Dundee Rep Színház része. A társulatot Fleur Darkin irányítja.

Fotó forrása itt.

A brit new wave egyik legnyíltabban színpadcentrikus koreográfusa –

Darkin az Observer szerint. A fiatal koreográfus 2012-ben csatlakozott a csapathoz, koreografált már darabokat kastélyban, börtönben, egészségügyi intézményekben, egyetemeken – fantáziája és újító kedve lenyűgöző. Olyan merész munkákat akar társulatával színpadra vinni, amelyekben a mozgó test ereje dominál. Ehhez pedig a világ legkülönfélébb tájairól invitál koreográfusokat. Ezúttal például Például Botis Sevát, a Far From The Norm művészeti vezetőjét.

Fotó forrása itt.

A társulat Skóciában és az egész országban nagyon sok helyen lép fel, az edinburghi Fesztiválszínháztól kezdve Mull szigetének színházáig, de turnéznak az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában és Indiában is. Tavaly ünnepelték fennálásuk 30. évfordulóját.

Fotók innen.

Lachky koreográfiája olyan, mint amikor a ceruza mozog a papíron. Szellemes mozgásokat rajzol le, amelyek megragadják figyelmünket.
(The Scotsman)

Kik is az Álmodók?

Azok az emberek, akik akkor is mernek álmodni, amikor nem alszanak. A koreográfus, Antoin Lachky kifejezetten élvezi, ha értelmet adhat az értelmetlennek, és megtalálja a kapcsolatot a valóság és a szürrealizmus között. Munkáját az előadók fizikumára építi: kiemeli a mozgásban lébő test szépségét és erejét. De érdemes azért arra számítanunk, hogy mindezt nem lehet teljesen komolyan venni. 

Fotók innen.

Béke a káoszban: TutuMucky

A világ nem rendezett. A világ öntörvényű és megszelidíthetetlen, megzabolázhatatlan és alapvetően kaotikus. Az ember mégis a nyugalmat, az állandóságot keresi benne. Egy csipet politika(i kritika), rengeteg humor és energia – Botis Seva koreográfiája segít kicsit kívülről ránézni a legalapvetőbb, legemberibb élményekre és ellentmondásokra. Botis Seva "védjegye" a post-hip-hop színház mozgásanyagának megteremtése. Szóval abban biztosak lehetünk, hogy ez a műve is friss és kirobbanó erejű lesz.

Még többet a kedd estéről itt.