Sokkoló hírre ébredtek ma a világ balettrajongói: távozott az élők sorából Richard Cragun, a huszadik század egyik táncikonja. Cragun 67 éves volt. Halálát AIDS okozta.

 

Legendás párost alkottak ők ketten, Mar­cia Hay­dée balerinával. Mozdulatainak senkihez sem hasonlítható eleganciája, kiemelkedő tehetsége örökre beírta őt a tánctörténelembe. Tüdőgyulladást kapott, egy roham során egy Rio de janeiro - i kórházba szállították, de teste néhány óra múlva már nem bírta viselni tovább a fájdalmakat, s eltávozott. A Stuttgarti balett sztárja már csak felvételeken bűvöli el az itt maradtakat.

A kaliforniai Sacramentóban született 1944-ben, s elég szokatlan módon, sztepptáncosként kezdte pályáját. Mindenhol idegen volt: a londoni balettképzőben, ahol tanult, Stuttgartban, majd Berlinben, ahol dolgozott. A kaliforniai táncost azonban nem térítette el semmi - a világ összes színpada otthonává vált. Mivel a londoni intézet tagja külföldiként nem lehetett, 1962-ben Stuttgartba költözött, s ezzel el is kezdődött fantasztikus karrierje. John Cranko, a korszak legnevesebb koreográfusa szerződtette, olyan nagy sikerrel, hogy három évtizeden át vezető táncosa lett az együttesnek. A közönség imádta, kereste, őrjöngve szerette Cragunt és párját, Marcia Haydéet, aki egyébként élettársa is volt. S a társulat igazgatója - egészen 1996-ig. Ebben az esztendőben - amikor Marcia távozott a vezetésből - Cragun elhagyta Stuttgartot és Berlinbe költözött. A Deutsche Oper balettjét bízták rá. A feladat és kihívás grandiózus volt, Cragun mégsem érezte magát sikeresnek.  


Enas - Birgit Keil - Richard Cragun - Marcia... by medicitv

Harminchat éven át élt Marciaval, fényben és tündöklésben, kettősüket a közönség a tenyerén hordta, s hogy mi hiányzott, csak szakításuk után derült ki. Cragun ugyanis visszatért Stuttgartba, még ha csak egy kis időre is. Felvállalta szerelmét és homoszexualitását, s Roberto de Oliveira brazil táncossal Brazíliába, Curitibába költözött. De ők ketten nem tűntek el a balett egéről: saját kortárs tánctársulatot alapítottak, és egy iskolát is, a nyomornegyedekben tengődő gyermekek számára. Cragun emellett vezette három éven át a rioi balettegyüttest is.

2005-ben azonban strokeot kapott és ezzel elkezdődött hosszú betegsége, mert a szövődményekre szedett gyógyszer fecskendőjétől AIDS-es lett. Haláláig dolgozott, utolsó munkája a Makrancos Kata színpadra állítása volt. Halálával a balettvilág másodszor is elveszítette imádott Nurejevét.

 

 Carla Fraccival a Csipkerózsikában. Fracci ekkor már 51 éves volt.