Hiroaki Umeda egy japán koreográfus és vizuális művész. A kortárs japán avantgarde egyik legnevesebb figurája. Nem üzenetekben gondolkodik, érzeteket akar a nézőknek közvetíteni - ezt mondja. Aztán tényleg megbabonáz. 

Fotó: Ruyichi Maruo/ Hiroaki Umeda, Holistic Strata

 

Agyzsibbasztás felsőfokon

A tokiói születésű művész első körben fotográfusnak tanult, de 20 éves kora körül elkezdett olyan művészeti ágat keresgélni, amin keresztül több testi élményt tud megfogalmazni. Megérkezett életébe a tánc, annak sokféle formájával: először balettezett kicsit, aztán hip-hopot táncolt, majd ismerkedett a modernnel. Nagyjából egy évig. Aztán meg is alapította a saját társulatát, az S20-at és elkezdte koreografálni saját darabjait, melyekben egy csomó művészeti ág fonódik össze a tánc mindenféle formájával. 2002-ben pedig be is tört a világ színpadaira - ahogy az lenni szokott, Párizson keresztül.

Fotó: Marwan Naamani/AFP

Transzfixáció meg tájképtánc

Umeda tényleg nem veszi figyelembe a valóság és a képzelet határait, ahogy a Le Monde fogalmazott egyik cikkében a Holistic Strata kapcsán, "Umeda darabja nem egy one-man show, hanem olyan, mint egy egyemberes tájképtánc. Miről is beszél a francia lap?

Umeda saját tájképnek kinetikus installációnak hívja, tánctechnikája pedig a Kinetic Force Method. A lényege az, hogy totálisan megszünteti a határokat a tánc és a vizuális művészetek között. Ennek a tapasztalásnak az eredménye volt a következő projekt, a Superkinesis.

2009-ben Umeda kutatásba kezdett: az emberi mozgásformák veleszületett kinetikus minőségét vizsgálta, ezt próbálta a koreográfia nyelvére fordítani és az idő-tér transzcendentális rendjébe emelni. Egyszerűbben: a táncosok teste a természeti hatásoknak kitett objektummá változott a színpadon.

Umeda mindenféle műfajból "kölcsönöz" táncosokat, koreografál mindenfelé a világon - ezúttal ismét Magyarországon tette. A Trafóban bemutatott két darabjában öt magyar táncos dolgozott, Dányi Viktória, Frigy Ádám, Horváth Nóra, Nagy Emese és Varga Csaba. Umeda először májusban dolgozott két hetet a táncosokkal, aztán júliusban és augusztusban került sor a második próbaszakaszra. Az előbemutató  a Sziget Fesztiválon volt, majd a bemutatóra a Trafó Kortárs Művészetek Házában kerül sor szeptemberben.