Melyek az első képkockák, amiken már nem csak lovak parádéznak, hanem színészek közlekednek tánclépésben? Hogyan táncolt Chaplin és hogyan működött a híres Metro-Goldwyn-Mayer stúdió? Mikor találkozott először a táncművészet és a mozgókép? A Táncoló filmkockák elmesélik.

 

Fotó: www.doctormacro.com 

Lakatos János előadássorozatának első epizódja már megjárta Dubait és Prágát, voltak vetítések Budapesten - többek között a Múzeumok éjszakáján - is. Az este koreográfusa és rendezője, akit a szakma Lakijani néven becéz, maga is hivatásos táncművész, Nívó díjas koreográfus. Táncosként, énekesként és koreográfusként dolgozik itthon több társulatnál is - eközben az USÁ-ban akrobatikát, latin- és jazztáncot oktat, mikor ideje engedi. A musical és a film varázsában él, amennyire csak teheti. 

A Táncoló filmkockák azzal kecsegtet, hogy felfedi a titkot, milyen tánccal találkozott először a mozi elődje, a kinetoscope, majd a cenématopgraphe, a Lumiére testvérek első felvevő-, másoló, és vetítőgépe, hogyan lépték le az APACS táncot vagy a harlemi "születésű" Lindy Hop-ot és hogyan működött a Metro-Goldwyn-Mayer hatalmas és lenyűgöző musical-gépezete. Ráadásként kiderül az is, Charlie Chaplin mennyire volt profi táncos. Az előadás október 8-án lesz a Nemzeti Táncszínházban, este 19.00-kor. A második rész, ami a mozi és a tánc megújulását taglalja, november 5-ére van kitűzve.