Kortárs művészeti fesztivál táncelőadásokkal, street art projecttel, Bartók táncjátékkal, valamint az eARTh bemutatójával Budapesten. Mi történik itt?

Fotón: Szegedi Kortárs Balett/ Tarnavölgyi Zoltán

 

Juronics Tamás: eARTh

Juronics Tamás, aki az évad társulatának választott Szegedi Kortárs Balettet irányítja, ezúttal a környezetét kizsákmányoló emberiség problémáját feszegeti.

"Nem lehet eleget foglalkozni a témával: az emberiség kíméletlenül tönkreteszi környezetét, és ezzel elpusztítja saját magát is. Csak idő kérdése. Nevetséges, hogy lassan közhelynek tűnik ez a felvetés, a bulvár témái közé sorolódik, miközben kozmikus időszámítás szerint másodperceink vannak hátra ezen a csöpp bolygón" - írja a Szegedi Kortárs Balett produkciójának ajánlójában.

Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

De mi a vesztünket is kényelmes kanapéról, a tévén keresztül, a kívülálló szenvtelenségével fogjuk végignézni. Persze lehet, hogy így van ez rendjén. Az örök változás része ez is. A megtisztulás folyamata időről időre bekövetkezik.

Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Górecki zenéje alapvető létkérdések felvetésére sarkallja a hallgatót. Nem enged nyugodni, nem engedi, hogy ellustuljunk a hétköznapok kényelmében. Egyszerre zengeti meg az univerzumot és szólal meg a legemberibb hangon. Így a kettő közötti feszültségből teremti meg a valódi drámát, melyben az élet igazságát, szeretetét hirdeti, számunkra pedig a művészet örök felelősségét sorsunk alakításában.

Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Kálmán Eszter: A tó

Kálmán Eszter új bemutatója - Bercsényi Péter és Dányi Viktória közreműködésével - a báb és a tánc összekapcsolásával kísérletezik játékos formában.

Forrás: trafo.hu

Milyen kihívásokkal kerülhet szembe egy táncos, ha fizikai korlátait keresi? Az élő anyag képességeinek vannak határai. Az élettelen báb ezzel szemben a bábos kezében nagyszerű táncos lehet, rivalizálva az élő test lehetőségeivel. A hattyúk tava mesei motívumait is felhasználó előadásban egymással versengve alkotnak kreatív egységet a báb és a test, a bábos és a táncos, mígnem eltűnnek a határok élő és élettelen között.

Egy ünnepi színjáték - …’56-’16 

Az 1956-os események 60. évfordulójára készült összművészeti produkció a forradalmi időszak hangulatát idézi meg. Az előadásban nemcsak Magyarország, hanem – a hasonlóságokra összpontosítva – a tágabb régió kommunistaellenes forradalmai, felkelései is fókuszba kerülnek. Az alkotók a már nem aktuálpolitikai, de még nem is az emlékezet homályába vesző történelmi eseményekkel való jelen idejű párbeszéd lehetőségeit próbálják feltárni olyan művészek és alkotók közreműködésével, akiknek már a kommunizmus is „történelem”.

Forrás: http://www.cafebudapestfest.hu

A szereplők a térinstallációkon, Vojnich Erzsébet festményein, Heiner Müller Hamletgép-részletén, illetve Nádas Péter- és Hajas Tibor-szövegrészleteken keresztül, a színház és a performance műfaji peremvidékén táncolva igyekeznek túllépni a műfajok között feltételezett vasfüggöny határain.

A fesztivál összes táncprogramja itt található.