Akkor csak a Ballet Hispánico lehet a színpadon. Az 1970-ben alapított együttes missziója egyrészt az, hogy a balett mozgásanyagát összeolvassza a latin kultúrával, másrészt pedig, hogy a venezuelai, kubai, mexikói, spanyol, brazik és argentín koreográfusokat megmutassa a közönségnek. 

Fotón: Eila Valls, spanyol balerina

 

Megálltak a járókelők is az utcán, mikor Manhattan Upper West Side részének egyik közösségi kertjében a Ballet Hispanico táncosainak fotózása elkezdődött. A művészek azokban a jelmezekben pózoltak, amelyeket a Joyce Theaterben bemutatott darabjaikabn viseltek - a három darabot három nő koreografálta.

Fotón: Joshua Winzeler és Eila Valls

A Ballet Hispanicot tulajdonképpen azért alapították meg, hogy legyen egy olyan közösségépítő intézmény, ami képes a latin-amerikai kultúra sokszínűségének bemutatására. Az együttes munkái ötvözik a kortárs tánc, a klasszikus és a latin táncok műfaji elemeit is. Ebben az évben, ami a New York Season nevet viseli, a BH tovább megy: nemcsak Latin-Amerika táncainak csodáit ábrázolja, de nőket kért fel, hogy megmutassák tehetségüket a koreografálás terén ebben a férfiak által dominált táncvilágban.

Fotón: Eila Valls

A Ballet Hispanico társulatát az az igény hívta életre, hogy a latino művészek is hallathassák a hangjukat akkor, mikor ez a kultúra még egyáltalán nem kapott helyet a mainstream művészetben. Most ugyanez a motiváció, amikor női koreográfusokkal dolgozunk - 

Eduardo Vilaro, az együttes művészeti igazgatója fogalmazott így. 

Fotón: Shelby Colona

Számunkra természetes és fontos, hogy azokat támogassuk, akiknek kevés lehetőségük van bemutatkozni a nagyközönségnek. Abban reménykedünk, hogy hosszú távon, a saját eszközeinkkel valóban igazságosabbá tudjuk tenni ezt a művészeti ágat.

Fotón: Melissa Fernandez

Az igazságosság, a perifériára szorultak támogatása egyre fontosabb a társulat számára. Mióta 2015-ben megnyitották a Ballet Hispánico Arnhold Center-ét a 89. utcában New Yorkban - egy összetéveszthetetlen épület a mindig kitárt ablakokkal -, külön programokat is indítottak, hogy a közvetlen környezetükkel is megismertessék munkájukat, céljaikat.

A fotókat Damon Dahlen, a Huffington Post munkatársa készítette.

Fotón: Shelby Colona

Fotón: Mark Gieringer, Eila Valls

Fotón: Lyvan Verdecia és Melissa Fernandez

Fotón: Eila Valls