Abszurdiában nem mások, az abszurdok élnek. Kivétel nélkül mindenki abszurd. Bár elszántan kutatja és hajszolja a boldogságot, de a mindennapok panaszai és bosszúságai miatt élete egén sosem süt ki a nap. A Szegedi Kortárs Balett társulata ismét valami egészen izgalmasat alkotott.

Fotó forrása: Szegedi Kortárs Balett

 

Abszurdia egy elképzelt európai ország, ha bármelyikünk számára felismerhetőnek tűnne egy-egy karaktere, az nyilván csak a véletlen (szerencsés vagy szerencsétlen) műve lehet. Ebben az európai országban egészen más attitűddel cselekvő és más minták mentén gondolkodó emberek élnek, mint a magyarok. 

 Fotó: Dusha Béla

Ezek az abszurdok, Abszurdia lakói ugyanis folyton bosszantják önmagukat és egymást. Az élet legpiszlicsárébb apróságain is feldühödnek és ez a folyamatos puffogás megkeseríti a legszebb perceiket is.

Polgárai, az abszurdok a legegyszerűbb, hétköznapi dolgokban is nehézséget, bosszúságot találnak, így bár minden vágyuk a boldogság megtalálása, ez lehetetlen küldetésnek tűnik számukra. A mese szereplői egy társadalom felismerhető karakterei, akiknek álmaikban minden könnyű és egyértelmű, de a valóságuk csupa bonyolult gátlás és elfojtás. A táncban elmesélt történetek ironikus hangvétellel, groteszk humorral és naiv lírával reflektálnak a körülöttünk zajló élethelyzetekre, társadalmi problémákra –

olvasható az előadás színlapján. Tehát szerencsére ez a mese sem rólunk szól.

Fotó: Dusha Béla

Hogy megtudhassuk, pontosan mi is történik Abszurdiában, arra még néhány napot várnunk kell. A társulat és a Nemzeti Táncszínház közös produkcióját február 17-én mutatják be a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában, március 1-én pedig a Budapest Táncfesztivál keretében, a Müpában. A darabot Juronics Tamás koreografálta.

És nem ez az első

A Szegedi Kortárs balett történetében egyébként korábban már volt két darab, amelyek ironikus hangvétellel és metsző, de mégis kedves humorral reflektáltak a társadalomra, amiben élünk. 1996-ban a Homo ludens, melyet 16 évig játszott a társulat, és a Homo hungaricus 2009-ben, mely egy falusi történetbe bújtatva mesél a 20. századi magyar sorsról.