Hogyan tartja magát formában egy táncos? Milyen diétát kell követnie, milyen csábításokat kell elkerülnie, hogy színpadon tudjon maradni? Tudnál úgy élni, mint ők? A Dance Magazine szerint csak nézz rá a mindennapi szokásaidra és dobd ki azokat, amik lelassítanak, és máris úgy élsz, mint egy hétköznapi táncos.

Fotó: freddieandcinnamon.wordpress.com

 

A szervezet belső kis gyógyszerésze egészen pontosan tisztában van azzal, milyen anyagokat adagoljon, hogy jobban teljesíts a színház vagy épp az élet színpadán. Az izgalomtól a mellékvesék adrenalint termelnek, amitől felgyorsul a szívverés és élesebbé válnak az érzékek, de a szervezeted adagol mellé egy kis endorfint is, ami nemcsak örömérzetet okoz, de a magabiztosságot és a művészi érzékenységet is fokozza.

De mi a helyzet akkor, ha az, ahogy élsz tönkrevágja a tested belső műszereit? Mi a teendő, ha mindennapi szokásaid lassítják a lendületed, felborítják a test anyagcseréjét, csökkentik a fizikai erőnlétet? Evidens, hogy a táplálkozás, pihenés és mozgás adják a fizikum kiegyensúlyozottságának alapját, de egy táncost az életmódja a legritkább esetben képes az alapvető szabályok betartására ösztönözni. Te is testközelből ismered a stresszt, a kialvatlanságot, a rendszertelen étkezést? Akkor olvasd el, milyen kikapukat találtak maguknak a táncművészek, hogy jó formában maradjanak.

Csak egy pohár bor

Az alkohol - a legkisebb mennyiségben is - elképesztő mértékben, 11-30 százalékban csökkenti a másnapi sportteljesítményt. "Egy sor táncművész karrierjét láttam eltűnni különféle partikon" - mondja egy amerikai dietetikus, Jorie Janzen, aki a Royal Winnipeg Balett tanácsadójaként dolgozott évekig. A feszültség kezelésében persze segít, de hosszú távon szinte lehetetlen kivergődni ebből az ördögi spirálból.

Miközben az alkohol feldolgozására összpontosít, a máj nem tudja glükózzal feltölteni az izmokat, sőt akár egy pohár ital is megzavarja a növekedési hormon működését, ami szintén szerepet játszik az izmok újraépülésében. És dehidratál. A jóhír az, hogy lehet okosan is inni: ha utána rögtön megfelelő ételt eszel, kis tésztát vagy quinoát zöldségekkel, olajos halat, az segít az izmoknak újratöltődni és még az alkohol felszívódását is segíti. Ilyenkor érdemes a gyümölcsleveket választani a víz mellé, nem a cukros, szénsavas üdítőket.

A naptól távol

Aki alig látja a napot, mert reggeltől estig egy irodában ül vagy balett teremben gyakorol, annak nagy szüksége lesz a D-vitamin pótlására. A D-vitamin abban segít, hogy a táplálékkal bevitt kálciumot és foszfátokat hasznosítani tudja a szervezet, ezért érdemes rá figyelni. Aki szeptembertől márciusig D-vitamint szed, annak jobb lesz az izometrikus ereje és radikálisan kevesebb az apró kis húzódása, sérülése.

Kifulladásig

A tánc nemcsak a dinamizmust, hanem az extrém vékony testalkatot is megköveteli, ezért elég nagy az esélye a "relatív enegiahiány" kialakulásának - mondja Janzen. A túledzés és a helytelen táplálkozás miatti "kiürülés" nemcsak a nőket, a férfiakat is veszélyezteti.

Ha az energiabevitel radikálisan kevesebb, mint amire a szervezetnek szüksége van, az csúnya betegségekhez vezethet: szorongás, depresszió, a stressztűrő képesség kibillenése és hosszú távon a fizikai ellenállóképesség csökkenése az ár.

Heti egy nap pihenés és megbízható minőségű, tápanyagban gazdag folyékony táplálék - ez a kifulladás elleni recept.

Alvás, alvás és alvás

Az alvás minősége alapvetően határozza meg a teljesítményt - ezt már senki nem kétli. A jó alvás viszont nem egyenlő a sok alvással, aki túlalszik, annak sem reagál ideálisan a fizikuma. Az alvás éppúgy működik, mint a szupermarketek polcainak újratöltése éjszaka. A napközben tapasztaltak ekkor épülnek be a memóriába, ekkor tölti fel  - és szereli - a szervezet önmagát. Aki keveset alszik, lassabban gyógyul a sérüléseiből is. 

A napi ideális alvásmennyiseég felnőttek számára 7-8 óra, de az alváskutatók rövid délutáni sziesztákat is engedélyeznek, csak ne tartsanak tovább egy óránál. Aki túl keveset alszik, nehezebben kontrollálja a súlyát, könnyebben hízik.

Az vagy, amit megeszel?

A táncosoknak és a táncosok diétáját követőknek négy élelmiszer-csoportot kell előnyben részesíteniük Janzen szerint. Mert azt tudjuk, hogy nem minden kalória egyforma.

1. Szuperételek: alacsony keményítőtartalmú zöldségeket (jellemzően sötét színűeket) válassz, brokkolit, gyökereket, kelkáposztát, áfonyát.

2. Energetizáló ételek: a lassan felszívódó szénhidrátokat részesítsd előnyben, zabot, barna rizst, édesburgonyát.

3. Csontépítők és izomtáplálók: ilyenek a húsok vagy a húst helyettesítő ételek, alacsony kalóriatartalmú joghurtok és a túró, a tojás, a tofu és a lencse.

4. Zsírok és olajok: az egészségeseket használd, oliva olajat, lenmagot, egyél pesztót, humuszt, diót és mandulát. Az agy 60 százaléka zsír, és a bevitt összkalóriának is 20 százalékát felhasználja - úgyhogy érdemes erre is figyelni.

Forrás: Dance Magazine