Április 29-ét 31 évvel ezelőtt nyilvánította az UNESCO egyik tagszervezete, a táncbizottság nemzetközi táncnappá. Így ma a világ minden táncát ünnepeljük. A jeles dátumot Jean-Gerorges Noverre születésének napjához kötötte az oktatásért, tudományos és kulturális életért felelős nemzetközi szervezet.

Noverre, aki "a balett Shakespearjenek" is neveztek, nem koreográfiájával - amiből volt jócskén, közel 150 darab -, hanem a táncról írt könyvével véste be magát a mozdulatművészet történetébe. Első koreográfiáját 1754-ben vitte színpadra, s alig telt el hat év, már írásban alapozta meg azt a szabályrendszert, ami alapján aztán évszázadokig dolgoztak  - és dolgoznak ma is - a koreográfusok. A "Levelek a táncról" című könyv emelte be a drámát, a színházat a táncművészetbe, fesztítette szét a merev udvari tánc esztétikáját és funkcióját. A balett Noverre gondolkodásának köszönheti, hogy a puszta szórakozás fölé emelkedett és "ballett d'action"-ná, azaz a cselekmény balettjévé vált.

Hagyományosan ezen a napon adják át a magyar táncművészeti díjakat is. A mai gálaesten osztják ki az összes szakmai díjat és az Imre Zoltán díjat is, kiderül, ki az év táncművésze, melyik volt az év legjobb koreográfiája a szakma szerint és ki volt a legkiemelkedőbb koreográfus. Ez a nap tényleg a táncszakma legfontosabb napja. Ma este a Művészetek Palotájában fellép a Magyar Nemzeti  Balett, a Győri Balett, de a modern tánc hazai képviselői is, a Közép-Európa Táncszínház, Pécsi Balett és  az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata, valamit a néptánc is képviselteti magát a Honvéd Táncszínházzal. És persze nem maradhatnak le a jövő csillagai, a táncművészeti főiskola diákjai sem.

A színpadon egy igazi kaleidoszkópot élvezhetünk majd: lesz egy részlet A bajadérok eredeti Petipa-koreográfiájából, a most bemutatott Hordából, a Honvéd a Walesi bárdokkal érkezik, a győriek a Zorbával, az INversedance pedig az Eszterrel. El nem maradhat Rómeó és Júlia sem, s most Felméry Lili táncolja Leblanc Gergellyel.

A táncművészeti főiskola már egy hete ünnepel, most a tavaly elhunyt Seregi László emlékének szentelték a Tánc-Nagy-Hét rendezvénysorozatát, melynek záróakkordja szintén a rektor, Szakály György által levezényelt és koreografált  - és a Nemzeti Táncszínház által támogatott - gálaest ma este.