Alig tíz nappal az idnulás előtt, május 16-án jelentette be Krámer György, a veszprémi színház művészeti vezetője, hogy idén nem lesz pénz A Tánc Fesztiváljának megrendezésére. A 15 éves múltra visszatekintő fesztivál volt az első, ahol a hazai kortárs tánc képviselői megmutathatták és összemérhették magukat. Veszprém bástya volt - még akkor is, ha az elmúlt években a Budapest Táncfesztivál bizonyos szempontból átvette a szerepét. Június 17-én viszont kezdődik az idei második táncfesztivál, Győrben. A kilencedik Magyar Táncfesztivál.

Magyar Állami Népi Együttes, Hajnali Hold/ Fotó: Magyar Táncfesztivál

A Magyar Táncfesztivál egy héten keresztül három helyszínen zajlik. A megnyitó napján a Győri Balett két egyfelvonásos balettpremierrel nyit, a  Leo Mujić koreografálta Az üvegházzal és Velekei László Kodályával. A nyitónapra érkezik Góbi Rita társulata is, egy szokatlan műfajjal, utcaszínházi előadással. A budapesti fesztiválról ismert darabok is bemutatkoznak Győrben. Kedden kerül színpadra Feledi János Giselle-re épülő koreográfiája, a Le villi (Lidércek), most új szereposztással. A Nemzeti Táncszínház küldötteként érkezik Bozsik Yvett Orfeusz és Euridikéje is. A Budapest Táncfesztivál kiemelt darabja volt a 2012 szeptemberében 25. évadját kezdő Szegedi Kortárs Balett Stabat Matere, amit Arvo Pärt és Pergolesi zenéjére koreografált Juronics Tamás.

A szerda a baletté: színpadon lesz a Török Állami Balett és Opera Színház, a Nyizsnyij Novgorod-i Állami Balett és Opera Színház, valamint a Szlovák Nemzeti Balett is. Ráadásul egymás után. Ezen az estén a Magyar Nemzeti Balett Öt tánc modern balett estjének egyik darabját, a Petite Mort-t és a táncművészetisek idei koncertvizsgájának egy részletét, Andrea Merlo Vivaldi és Bach zenéjére készített L'estro armonico című darabját is bemutatják. A fiatal kortársban utazó koreográfusok közül idén Kulcsár Noémi Kertje és Fehér Ferenc már ismert, sokat látott Runningja érkezik Győrbe.

Magyar Táncművészeti Főiskola, L'estro armonico/ Fotó: Magyar Táncfesztivál

Csütörtökön a néptánc kerül a figyelem gyújtópontjába: a szabadtéri Néptánc Délután bemutatói után a nézőket a Magyar Állami Népi Együttes Hajnali Hold és a Duna Művészegyüttes Feketetó nagyszínpadi előadásai várják. Előtte és utána is tánc - a Háromszék Táncegyüttest táncház követi. Kiállítások, workshopok és szakmai továbbképzések kísérik az előadásokat egész héten, egészen június 23-áig, mikor is az Experidance és a békéscsabai Jókai Színház bemutatójával, a Sinatra, a hang című produkcióval zárul a tánc hete. Ami idén a veszprémi, szakmaibb, kevésbé a nézői ízlésvilágokat keresni vágyó tánchetet is pótolni kénytelen.