Egyazon napon nyitja meg kapuit a Nemzeti Táncszínház épülete és kezdődik el a Budapest Táncfesztivál. Február 15-én egy zártkörű gálával indul el a két hétig tartó fesztivál, az első budapesti premier, a Győri Balett produkciója szombat este látható majd.

Fotó: Magyar Nemzeti Balett/ Turning Point

 

Néptánctól a modernen keresztül a klasszikáig talál magának izgalmas előadásokat az, aki most a Millenáris parki táncszínház, vagy a Művészetek Palotája felé veszi az irányt. A Budapest Táncfesztivál ugyanis kivételesen sok, összesen 24 előadással és 9 premierrel várja az érdeklődőket.

Akit a nemzetközi produkciók vonzanak, most svájci, kanadai és francia előadók közül válogathatnak. A fesztivál nemzetközi sztárvendégei a BJM - Les Ballets Jazz de Montréal, akik Leonard Cohen, Kanada egyik legnagyobb zenei nagykövetének dalait öntik mozdulatokba, három nemzetközileg elismert koreográfus segítségével. 

A svájci Philippe Saire, a kísérleti koreográfia és a képzőművészet egyik kiemelkedő alakja rögtön két előadással érkezik Budapestre. A gyermekeknek készült Hocus Pocus a képek hatalmán, mágiáján és az általuk kiváltott érzéseken alapul, míg a Vacuum című darabjában az optikai csalódás és két táncos testének kis részei egyfajta képgalériát alkotnak, amelyben számos kiváló festő és alkotó művét megtalálhatjuk, Rembrandttól Bill Violán át Caravaggioig.

A Magyarországon először fellépő, a kortárs tánccal átszőtt hip-hop formanyelvét használó Company Wang Ramirez produkciójában a főszerepben öt táncos, egy hatodik, titokzatos személy, valamint egy fehér és szinte átlátszó gömb látható majd. 

Bemutatkoznak a vidéki együttesek

A Táncfesztivál a Győri Balett legújabb, a Passage címet viselő premierjével indul, kiegészülve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarával a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán, illetve a PianoPlays című etűdök, amelyben Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész közreműködik. 

A Kecskemét City Balett Traviatája ifjabb Alexander Dumas regényét „A kaméliás hölgy” örök klasszikusát és Verdi csodálatos operáját egyesíti a tánc formanyelvével.

A Miskolci Balett a filmtörténet egyik legnagyobb alkotását, Truman Capote kisregényét és az Audrey Hepburn főszereplésével készült filmet veszi alapul legújabb, Álom luxuskivitelben című bemutatójához.

A Székesfehérvári Balett Színház alkotásában a társulat mellett két egyedülálló, gazdag életutat, egyúttal művészi pályát bejárt, művészi hivatásukban jelenleg is aktív táncművész - Lőrinc Katalin és Krámer György - és egy különleges tehetségű, kreatív zeneművész, Lőrinszky Attila lépnek színpadra.

A Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás új koreográfiáját, a Credot táncolja, amely a Grammy-díjas Arvo Pärt karrierjének legfontosabb és legdrámaibb kollázs darabja.

És Budapest

A Budapest Táncszínház Zachár Lóránd darabját mutatja be, amelyet Bulgakov és Chagall munkássága inspirált. A Magyar Nemzeti Balett Turning point című gálaműsora az együttes klasszikus repertoárjából ad válogatást, míg a Threestyle című új modern estje három meghatározó koreográfus-egyéniség Hans van Manen, Sharon Eyal, William Forsythe) munkáját mutatja be.

Sőt, kuriózumként egy néptánc produkció is szerepel a fesztivál műsorán.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes látványos táncképekkel, megható lírai pillanatokkal, az eredeti népzene mellett színes zenei kísérettel idézi fel a magyarság híres történelmi eseményeit, kiemelkedő személyiségeit, dicső küzdelmeit a Magyar hősök, csaták és szerelmek című bemutatójukban.

Az Imre Zoltán Program gyermekei

Négy ifjú alkotóművész mutatkozik be a fesztivál keretében: Cuhorka Emese–Molnár Csaba Mestermunka, Antal-Jobbágy-Pál Akkor majd a gólya, a DART Társulat Alpha és Mádi László Térfalók című produkcióit láthatják az érdeklődők a Nemzeti Táncszínház Kistermében. Két Lábán-díjas előadást is műsorra tűz a fesztivál: Goda Gábor Cseppkánon rendezése 2015. évi legjobb kortárs táncelőadásként, a magyar színházi élet egyik meghatározó, független csapata, a Forte Társulat V. Vonósnégyes/ Concerto című műve pedig 2017-ben nyerte el a fontos szakmai díjat.

A fesztivál részletes programját itt találják.