Melyik előadás nyeri el idén a legjobb hazai koreográfiának járó Lábán Rudolf-díjat? Idén 11-en kerültek rá arra a listára, amiből a kritikusokból, szakírókból és esztétákból álló kuratórium válogat. Május 9-én minden kiderül!

Forte Társulat: Concerto/ Fotó: Pályi Zsófia

 

Tavaly az Artus Cseppkánon - Hogy vagy Hérakleitosz? és Marcio Canabarro – Molnár Csaba Tropical Escape című előadása érdemelte ki az év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat, ahogy erről írtunk is. Ez a díj 2005 óta az egyik legfontosabb kortárs táncszakmai díj hazánkban, a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház alapította azért, hogy létezzen egy intézményektől, autoritásoktól független elismerés, ami az előző évad táncprodukcióit értékeli. A legjobbak közé sorolt koreográfiák alkotói közül végül minden évben ketten kaphatják meg a díjat. 

A kuratórium tagjai tényleg a legelismertebb táncszakmai szereplők: Artner Szilvia Sisso kritikus,  Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Halász Tamás tánckritikus, Králl Csaba tánckritikus, Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész és Török Ákos tánc és színházkritikus.

És tadamm, a 11-esek listája

Forte Társulat: Bartók / Concerto és Forte Társulat, Bujtor Kvartett: Bartók / V. vonósnégyesű
Nominált alkotó mindkét darabban: Horváth Csaba
 

Bartók Béla hat vonósnégyesét (a legelső 1908/09-ben, a legutolsó 1939-ben keletkezett) már alig néhány évvel a zeneszerző halála után úgy tartotta számon a szellem világa, mint a 20. századi zene aranytartalékának megkérdőjelezhetetlen részét. A hat darab egyetlen egésznek is tekinthető, s ha a mű formátumának és komplexitásának az előadásban való adekvát megjelenítéséről van szó, alighanem a Bartók-stílus magasrendű klasszicizálódását képviselő 5. vonósnégyes viszi el a pálmát –

vallják a produkció készítői. 

Fotó: Dusa Gábor

Valencia James: Between the World and Me
Nominált alkotó: Valencia James
 

Kilenc éve, hogy Magyarországra költöztem, és Valenciából, a szenvedélyes táncosból és büszke barbadosiból néger lánnyá, két lábon járó csokoládévá, fekete Jézabellé váltam.

Between the World and Me (A Világ és Én köztem) című darabom reflexió az alapvetően fehér közép-európai társadalomban afro-karibi származású nőként megélt tapasztalataimról, teli kellemetlen felismerésekkel és identitáskérdésekkel. Előadásom, melynek címét és kiindulópontját is az afroamerikai író, Ta-Nehisi Coates díjnyertes bestsellerétől kölcsönöztem, rávilágít a sztereotípiákban rejlő dehumanizáló erőszakra - 

Valencia James szavai ezek a Trafó oldalán olvasható színlapon. 

Fotó: Szabó Roland

Góbi – Miltnerová – Komárek: Ellenpont
Nominált alkotó: Andrea Miltnerová, Góbi Rita, Jan Komárek

Ellenpont, amely két térbeli test, két egyéniség, két természeti erő között jön létre. A táncművész és koreográfus Andrea Miltnerová és Góbi Rita Ellenpont című közös munkáját, amelyet Jan Komárek érzékeny hang- és minimalista világítási designja egészített ki, a természet és a rovarok csodálatos mikroszkopikus élete ihlette. A precízen kidolgozott koreográfia magába foglalja azokat az ösztönszerű mozdulatokat, amelyek az emberekre és az állatokra egyaránt jellemzőek. Az előadók saját mozdulataikba gubóznak, így pontosan annyi oxigént biztosítanak maguk számára, amely elég arra, hogy túléljék a törékeny és röpke színpadi létüket -

olvasható itt, róluk.

Nagy Zoltán: Fekete ló
Nominált alkotó: Nagy Zoltán

Az előadásban arra vagyunk kíváncsiak, hogy van-e bármilyen fogódzó életünkben, ami segít megérteni és elfogadni mindennapjaink monotonitását. Létezik-e olyan kitörési pont, aminek a segítségével  az egyén meg tudja védeni magát a tehetetlenség és kimerültség érzésétől, ahol az egyén nem fásul bele a hétköznapok rutinjába, ahol – hasonlóan, mint egy versenyben - fekete-sötét lóként győz saját futamában, megszabadulva a hétköznapok fizikai, érzelmi és mentális kimerülésétől? Ahol talál időt saját magára és vissza tudja szerezni motivációját létezéséhez.

Nagy Zoltán koreográfiáját Bakó Tamás táncolja.

HODWORKS: Grace
Nominált alkotó: Hód Adrienn
 

Az előadásról részletesen itt írnak az alkotók.

Rózsavölgyi Zsuzsa: Medúza
Nominált alkotó: Rózsavölgyi Zsuzsa

A darab, amely a mozgás természetét mutatja be folyamatosan változó környezetben, egyszerre javaslat a változásra és a stabilitásra, azt vizsgálja, mindez hogyan nyilvánul meg az ökológiai rendszerekben. Koreografált homeosztázis, dinamikus egyensúly, a természet áramlása, és utalás Joanna Macy (környezetvédelmi aktivista, mélyökológus) koncepciójára: önmagunk zöldebbé formálására. Hogyan változik az emberek ego-énje öko-énné? Hogyan fejleszthetjük ki kötődésünket és együttérzésünket más élőlények felé ezen a bolygón? A közönség a 21 táncos segítségével tanúja lehet a mély tengerek táncának, láthatja és érezheti a kapcsolatot az emberi test és az élet más formái között - olvasható a színlapon.

Zebulon Project: Nem maradtam abba
Nominált alkotó: Dömötör Judit, Lévai Viola
 

A néző egy abszurd játszótér szélén ül, ahol időről időre minőségek, lényszerű alakok, emberi szerepek és érzések fordulnak meg, válnak ki egymásból. A játszótér az előadókon keresztül, de leginkább a néző és az előadó közt születik pillanatról pillanatra, megismételhetetlenül.
A rögtönzések szereplői olyan mozgásba érkező állapotok, melyek átfolynak egymásba, vagy épp kizuhannak a táncos testéből. Ezeken keresztül lehet betekinteni az előadók folyamatosan újrakonstruált valóságába, mely egy közös absztrakt világgá fonódik. 

A hullámzó élményfolyam az álomszerű együtt-külön-egymásból-és-egymásra-asszociálódott minőségek világából indulva vezet a hétköznapok realitásának látszólag egyszerűbb, de éppúgy megbolondult logikája felé.
Ezt, az egyébként humorral is újra és újratöltődő utazást a szereplők magukra való reflexióikban és egymás közti kapcsolatukban emésztik meg. 

Lehetséges -e a már létezőből kiindulva nem létezőt alkotni és lehet -e az út folyamán igazán önmagunkká lenni, ön-azonosba érkezni?
A duó két tagja expedícióra hívja a nézőt, aki szabadon szemlélődhet vagy utazhat maga is az előadás során, mely a tánc és az abszurd hang-színház műfaja közt válik valamivé válik valamivé válik valamivé válikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivévalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivévalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivévalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivéválikvalamivévalamivéválikvala...

Róluk minden, itt.

Cserepes Gyula: Selfy
Nominált alkotó: Cserepes Gyula

Amikor a szemembe nézel, amit láthatsz, önmagad visszatükröződése - 

írja Cserepes Gyula koreográfus. 

Timothy and The Things: Schrödingerre várva
Nominált alkotó: Fülöp László

Erről a darabról már írtunk itt a blogon, várjuk azt is, mit szól hozzá a szakma.

Schrödinger azt képzelte el, hogy egy macska be van zárva egy olyan dobozba, amibe vagy beengednek valami radioaktív sugárzást, vagy nem. De ha beengedik, akkor az megöli a macskát. Azt viszont, hogy él-e még a macska vagy nem, csak akkor tudhatjuk meg, ha kinyitjuk a dobozt és belenézünk. Vagyis a lényeg, hogy ha nincs, aki megnézze, hogy mi történt a macskával, akkor az állat egyszerre élő és halott is, mert mind a két lehetőségnek ugyanakkora a valószínűsége. De hogyhogy egyszerre élő és halott? Na, ez a probléma már majd 100 éve foglalkoztatja az embereket. És ez lett az előadás sorvezetője - olvasható itt

Vass Imre: taking place
Nominált alkotó: Vass Imre

Az előadásban kimerevített képek, történetszilánkok lebegnek egymás mellett, egymással párhuzamosan. Ez a kollázs úgy épül fel, mint az elme: összeköt, magyaráz, interpretál, jelentéssel ruház fel, értelmet ad. De mi van akkor, ha a tapasztalat, a tapasztaló és a tapasztalás valójában nem különül el, hanem egy és ugyanaz? Ha minden csupán relációban létezik, láthatunk-e valamit csak annak, ami? Elegendő-e a jelen pillanat vagy elviselhetetlen?

A választ még nem tudjuk, Vass Imre darabjának nyilvános bemutatója május 18-án lesz a MU Színházban. 

Az pedig, hogy kik viszik el idén a Lábán-díjakat, május 9-én derül ki, 21.30-kor a Trafóban.